15 februari 2014 t/m 22 juni 2014

Ingewikkelde beelden

Karla Black

Het Gemeentemuseum Den Haag is bekend vanwege de grootste collectie Mondriaans ter wereld, de aansprekende collectie klassiek modernen en de omvangrijke modecollectie. Ingewikkelde beelden belicht een heel ander deel van de collectie: installaties. De vaste collectie bevat iconische installaties van onder andere Bruce Nauman, J.C.J. van der Heyden en de recent verworven Cell XXVI van Louise Bourgeois. De laatste jaren zijn er meer belangrijke aankopen gedaan. Een aantal van deze installaties, van onder andere Karla Black, Mark Dion, Aukje Koks en David Jablonowski, is nu voor het eerst te zien. Ingewikkelde beelden biedt een belevenis die alle zintuigen prikkelt. Bezoekers worden bovendien aan het denken gezet, doordat sommige werken het midden houden tussen sculptuur en installatie. Wat is eigenlijk de definitie van een installatie? 

Vandaag de dag hebben kunstenaars een enorme vrijheid om zich uit te drukken. Naast traditionele  materialen, kunnen ze evengoed kiezen voor bijvoorbeeld aarde, zeep, metaal, plastic, folie of tape. Vooral bij het creëren van installaties zijn de mogelijkheden eindeloos. Neem de werken van de Schotse kunstenaar Karla Black. Deze zijn grotendeels vervaardigd van materialen die je in toilettassen of keukenkastjes vindt. Verdeeld over drie zalen toont Black tijdens Ingewikkelde beelden haar werk ‘Without Wishing’. Deze installatie, waarvoor ze onder andere gebruikmaakt van aarde en grote zeepblokken, betekende in 2011 op de Biënnale van Venetië haar internationale doorbraak en is nadien door het Gemeentemuseum aangekocht.

In een andere ruimte is nieuw werk te zien van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion, een van de meest vooraanstaande kunstenaars van dit moment. Het Gemeentemuseum heeft recentelijk een van zijn fantasierijke curiositeitenkabinetten aangekocht. In een glazen vitrine heeft Dion een fascinerende verzameling potten gerangschikt die allerlei plastic objecten bevatten. Van plastic speeltjes voor honden tot dildo’s. Bijzonder is ook het werk van Aukje Koks, een kunstenaar die afwisselend in Nederland en in België werkt. Haar fascinatie voor wat echt is en wat niet, leidt tot spannende, enigszins verwarrende werken. Waar houdt een sculptuur of decorstuk op en waar begint een schildering? Zo onderzoekt ze de grens tussen schilderkunst en sculptuur. In het Gemeentemuseum installeert ze haar werk ‘The Crown Fold’.

Het aanstormende talent David Jablonowski toonde vorig jaar zijn werk in de Projectenzaal van het Gemeentemuseum. Het museum heeft onlangs, met steun van Outset Netherlands, werk van hem aangekocht dat tijdens deze tentoonstelling voor het eerst te zien is in combinatie met werken van bekende kunstenaars als Berlinde De Bruyckere, Paul Thek, Fred Sandback en Folkert de Jong. Ingewikkelde beelden heeft ook een Haags tintje. Piet van den Heuvel (1935-2004) – de Haagse kunstenaar die beter bekend is onder zijn artiestennaam Napaku – heeft door de jaren heen een groot aantal collages naar Daan van Golden gestuurd. Van Golden en Napaku kenden elkaar vanuit het leger en zijn altijd goede vrienden gebleven. Van Golden heeft de werken van Napaku liefdevol verzorgd en aan het museum geschonken. Hij zal de serie werken voor deze tentoonstelling in het museum installeren.