22 mei 2010 t/m 12 september 2010

Jan Dibbets

Persbeeld tentoonstelling Jan Dibbets

Het boegbeeld van de conceptuele kunst, Jan Dibbets wordt in het voorjaar van 2010 vertegenwoordigd met een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Hier toont Dibbets zijn meest recente serie Horizons, gebaseerd op zijn werk Sectio Aurea (1972), wat is opgenomen in de collectie van het Gemeentemuseum. De serie vormt een installatie, waarin Dibbets niet alleen het belang van zijn eerdere werk onderstreept, maar ook verder experimenteert met het oorspronkelijke idee. In een steeds wisselende spanning tussen perspectief en horizon brengt Dibbets de beschouwer in verwarring. Tegelijkertijd kun je in het grote aantal variaties binnen de serie, de zoektocht naar de perfecte horizon waarnemen.  

 Met onder anderen Sol Lewitt, Lawrence Weiner en Joseph Kosuth behoort Jan Dibbets tot de voorhoede van de conceptuele kunst. Het belang van zijn oeuvre voor de naoorlogse Nederlandse kunst behoeft geen bewijs. Werk van Dibbets was te zien op de baanbrekende tentoonstellingen Op losse schroeven van Wim Beeren (Amsterdam, 1969) en When attitudes become form van Harald Szeemann (Bern en Londen, 1996). Bovendien gaf Dibbets vanaf 1968 ook les op Ateliers ’63, waardoor hij generaties Nederlandse kunstenaars blijvend heeft geïnspireerd en beïnvloed.

 In deze tentoonstelling met recent werk zijn twee series te zien: New Horizons / Land Sea en Sectio Aurea. De series zijn gebaseerd op het werk Sectio Aurea (gulden snede) uit 1972, dat zich nu in de collectie Gemeentemuseum bevindt. Dibbets heeft zich in zijn oeuvre vaak geconcentreerd op het Nederlandse landschap. Met gemanipuleerde beelden van land en zee laat hij het Nederlandse landschap zijn wat het eigenlijk niet is: glooiend, zoals in zijn serie Dutch mountains. Ook in de nieuwe series speelt Dibbets met de platheid van Nederland, met een wisselend viewpoint en een steeds wisselende uitsnede van de foto. Soms is de wisseling bijna nihil maar heeft dan toch een vervreemdende uitwerking op de beschouwer. In de series worden telkens de horizonten van een landschap en een zeegezicht met elkaar gecombineerd.  

 Het Gemeentemuseum brengt met trots tentoonstellingen van kunstenaars met een volwassen oeuvre, hoewel de trend van vandaag de dag de nadruk legt op jonge kunst. Deze tentoonstelling past in de traditie van het Gemeentemuseum; dat erin gelooft dat het late werk van kunstenaars een nieuwe zienswijze kan opleveren. Een belangrijk voorbeeld hierbij is het laatste werk van Mondriaan, de Victory Boogie Woogie.

 De tentoonstelling Jan Dibbets – Horizons is achtereenvolgens te zien in Parijs (Musée d’Art moderne de la Ville de Paris), Den Haag, Chemnitz (Kunstsammlungen Chemnitz) en Heilbronn (Kunstverein Heilbronn). Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus in kleur, met bijdragen van onder anderen Rudi Fuchs en Erik Verhagen en vormgegeven door Rutger Fuchs (€29,80).