26 september 2020 t/m 28 februari 2021

KIES KLEUR!

Mode die durft

Valentino, najaarscollectie couture 2018, Parijs. Credit: Copyright: Hollandse Hoogte/REX.

Een tijd van crisis en verdriet voelt inktzwart. Denk je aan liefde, dan denk je aan de kleur rood. En paars wordt geassocieerd met hoop en een nieuw begin. In een tijd waarin enorme behoefte bestaat aan troost, verbinding en hoop, kan juist een tentoonstelling over mode dit bieden. De modewereld is immers gewend om vooruit te kijken. KIES KLEUR – Mode die durft laat zien hoe de kleding van vroeger en de mode van nu momenten van hoop kunnen bieden en ons bovenal met elkaar verbinden. In alle kleurschakeringen.

Kunstmuseum Den Haag heeft de planning voor dit najaar aangepast om ruimte te maken voor een modetentoonstelling over verbintenis en de symboliek van kleur. En daar zijn behoorlijk wat verhalen over te vertellen.

Zwart associeer je aan de ene kant met verdriet. Het is sinds de negentiende eeuw inderdaad een kleur van rouw: gedragen als zware rouw, of lichter rouw. Maar de kleur is, onder andere door Coco Chanel, óók omgetoverd tot een begerenswaardige tint: de little black dress wilde je hebben om feest in te vieren; om in te dansen. Juist in de jaren ná de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor was paars een rouwkleur. Maar paars was ook een kostbare, koninklijke kleur. En later werd paars door de vrouwenbeweging juist geassocieerd met hoop en een nieuw begin. Rood staat voor gevaar, maar ook voor liefde. Oranje is onze nationale kleur, maar het dragen kon je vroeger ook de kop kosten vroeger. Zonnig geel brengt optimisme; groen staat voor hoop. Maar ook voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar en het vertegenwoordigt de veranderingen in de mode-industrie: green fashion. Wit symboliseert onschuld en reinheid. En is er nu eindelijk definitief iets veranderd door de huidige aandacht voor diversiteit in de modewereld?

De verhalen over hoop en kleur worden in KIES KLEUR verteld aan de hand van de mode van toen en nu. Verschillende ontwerpers zullen bovendien een bijdrage leveren in de vorm van een kledingstuk dat hen hoop biedt. Deze vormen de afsluiting van de tentoonstelling als een hoopvolle en diverse blik op de toekomst. De tentoonstellingsruimtes zelf spelen ook een belangrijke rol. Maarten Spruyt, art director van de tentoonstelling, maakt van elke zaal een belevenis waarin bezoekers worden ondergedompeld in een kleurervaring en zelf ervaren hoe kleur emoties oproept, inspireert en hoop geeft.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden, een geweldige steun in deze uitdagende tijden.