25 februari 2017 t/m 02 juli 2017

Lee Bontecou

Lee Bontecou, Zonder Titel (1961), gelast staal, canvas, ijzerdraad, en roet Copyright Lee Bontecou, 2016

Het werk van de Amerikaanse kunstenares Lee Bontecou (1931) neemt vanaf haar eerste tentoonstellingen bij de legendarische Leo Castelli Gallery in 1960 en 1962 in New York een geheel eigen plaats in binnen de hedendaagse kunst. Het belang ervan werd direct erkend en het leverde haar verschillende tentoonstellingen op in de jaren 70 en 80. In 2003-2004 reisde een groot retrospectief langs Los Angeles, Chicago en New York. Desondanks is een deel van haar oeuvre - waaronder vele werken uit de late jaren 50 in Europa - nauwelijks buiten de studio getoond. Bontecou stelt nu voor het eerst het Gemeentemuseum in de gelegenheid een unieke tentoonstelling te organiseren met werk uit alle fases van haar oeuvre, waaronder die vele nooit eerder vertoonde tekeningen en sculpturen. Bovendien maakt zij speciaal voor deze tentoonstelling een nieuwe, zaalvullende installatie: een zogenaamde Sandbox.

In 2010 kocht het Gemeentemuseum het reliëf Untitled (1960) van Lee Bontecou. Zo ontstond de wens om deze aankoop te kunnen laten zien in de context van haar rijke oeuvre.

Hoewel alle fases uit de ontwikkeling van Bontecou vertegenwoordigd zijn in de tentoonstelling in het Gemeentemuseum is het geen chronologische overzichtstentoonstelling. De nadruk ligt op de onderlinge samenhang tussen de werken uit verschillende periodes en in verschillende media. Nooit eerder getoonde tekeningen die Bontecou eind jaren 50 tijdens haar verblijf in Griekenland en Italië maakte, worden gecombineerd met een indrukwekkend hangend sculptuur uit de jaren tachtig. Een reconstructie van de wall of drawings in haar atelier illustreert de essentiële rol van tekeningen in haar werkwijze, als medium op zich, maar ook als basis voor haar sculpturen.

De zogenaamde Sandbox die Bontecou, samen met kunstenaar en vriendin Joan Banach, speciaal voor deze tentoonstelling maakt, is de grootste tot nu toe. Hierin zijn elementen uit haar oeuvre verzameld vanaf de jaren 60 tot nu. De installatie benadrukt niet alleen de relaties die er bestaan tussen de losse onderdelen of uitingsvormen binnen haar oeuvre, maar onderstreept ook de relatie die haar werk heeft tot de natuurlijke wereld. Op en hangend boven het witte zand van de Sandbox zijn kleine sculpuren te ontdekken uit vrijwel alle materialen waar Bontecou ooit mee heeft gewerkt: klei, porselein, vacuum gevormd plastic, ijzerdraad, staal en hout. Gecombineerd met gevonden stenen, gedroogde botanische elementen, gidsfossielen en botfragmenten, valt het organische karakter van Bontecou’s eigen creaties extra in het oog. Hoe abstract Bontecou’s werk ook is, het roept altijd levendige associaties op.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geillustreerde publicatie met bijdragen van Jeremy Melius [Tufts University], Joan Banach en Laura Stamps [NL: Hannibal, ENG: Walther König €24,95]