03 oktober 2015 t/m 03 januari 2016

Main d’œuvre – 20 jaar Ergo Pers

Schrijvers en beeldend kunstenaars worden door uitgeverij Ergo Pers al twintig jaar samengebracht met een bijzonder doel voor ogen: het creëren van kunstenaarsboeken die tegelijkertijd autonome kunstwerken zijn. Deze luxe uitgaven, met fraaie typografie en oorspronkelijke illustraties door moderne kunstenaars, staan dit najaar centraal in het Berlagekabinet van het Gemeentemuseum Den Haag. In Main d’œuvre – 20 jaar Ergo Pers worden ze getoond in relatie met originele grafiek van onder anderen Constant, Armando, Jürgen Partenheimer en Pierre Alechinsky.

Ergo Pers is in 1995 opgericht door Rein Ergo. Tot op de dag van vandaag slaagt de uitgeverij erin om luxe kunstenaarsboeken op de markt te brengen. De uitgeverij nodigt bekende schrijvers en kunstenaars uit om samen een derde kunstwerk tot stand te brengen: een boek. De afgelopen twee decennia hebben tal van bijzondere gelegenheidsduo’s hieraan meegewerkt, zoals Hugo Claus en Pierre Alechinsky, Gerrit Kouwenaar en Constant, Roland Jooris en Raoul De Keyser, Lucassen en Hans Verhagen en Cees Nooteboom en Jürgen Partenheimer.

In 2015 brengen twee tentoonstellingen – dit najaar in het Gemeentemuseum Den Haag en eerder al in het Roger Raveelmuseum bij Gent – twee decennia Ergo Pers in beeld. In het Gemeentemuseum Den Haag ligt de focus op enkele kunstenaars uit het fonds van Ergo Pers. De boeken zijn de leidraad waarlangs grafisch werk met elkaar wordt verbonden en dat leidt tot verrassende resultaten. Een monumentaal werk van Hanns Schimansky hangt naast een reeks etsen van Philippe Vandenberg. Litho’s van Jürgen Partenheimer worden geflankeerd door werk van Raoul De Keyser, Ronald Noorman of Hanns Schimansky. De opeenvolging van beeld legt een niet vermoede verwantschap tussen deze kunstenaars bloot. Main d’œuvre is tevens een hulde aan wat voorbij is. Een hulde aan het boek en een hulde aan schrijvers en kunstenaars die niet meer leven, maar zoveel moois hebben nagelaten.