10 juli 2004 t/m 21 november 2004

Muziek voor het oog

Persbeeld tentoonstelling Muziek voor het oog

Voor het boek Muziek voor het oog maakte het Gemeentemuseum onlangs een keuze uit haar rijke muziekcollectie. Drieënvijftig instrumenten en prenten werden beschreven en afgebeeld in combinatie met nog eens honderd daarmee vergelijkbare instrumenten en prenten uit de collectie. Zo bij elkaar genomen laat het boek een grote muzikale rijkdom zien en geeft het daarover veel interessante informatie te lezen.

Van al deze muzikale museumschatten is een tentoonstelling gemaakt. Alle instrumenten en prenten uit het boek zijn nu in werkelijkheid te zien. Eén element wordt er bovendien aan toegevoegd en dat is voor het oor: de muziek die bij de opgestelde instrumenten hoort is door gebruik van een audio-gids te beluisteren. Zo wordt Muziek voor het oog tegelijk ook nog een feest voor het oor.

De verzameling muziekinstrumenten van het Gemeentemuseum is mede zo interessant omdat die zo breed is opgezet: uit ‘de vroegste tijden’ tot ‘vandaag’ en afkomstig uit alle hoeken van de wereld. Van Amsterdam tot in Japan en tot diep in Afrika zijn er muziekinstrumenten vertegenwoordigd. Het gaat om instrumenten en bijbehorende afbeeldingen uit de geschiedenis van de westerse muziek, vanaf ca. 1535 (een schitterende gravure van Heinrich Aldegrever die twee trompetters en een trombonist laat zien) tot het begin van het digitale muziek-tijdpark in 1983 (een digitaal besturingmechaniek ‘De Handen’ van Michel Waisvisz). Ook de muziek van niet-westerse cultuurgebieden is tentoongesteld: schitterend gesneden trommen uit Centraal-Afrika, evenals oorspronkelijke muziekinstrumenten uit Japan, die worden begeleid door originele Japanse houtsnede-drukken met muzikale afbeeldingen. Een weerzien met Mauricio Kagels ‘Zwei-Mann-Orchester’ kan tot de hilarische maar tegelijk leerzame hoogtepunten van de tentoonstelling worden gerekend.

‘Zwei-Mann-Orchester’ bespeeld

Op de zondagen 10 oktober, 12 december en 2 januari wordt om 15.00 uur het ‘Zwei-Mann-Orchester’ bespeeld dat midden in de veelgeprezen tentoonstelling Muziek voor het oog staat opgesteld. Zie ook 'activiteiten'.