17 oktober 2015 t/m 28 februari 2016

Nederland dineert

Vier eeuwen tafelcultuur

Tijdens het eten word je verleid via de zintuigen, niet enkel via de smaakpapillen, maar ook visueel, door de presentatie op een mooi gedekte tafel. Prachtig porselein en zilver, glinsterend kristal, fraai damast en kostbare tafeldecoraties gemaakt van suikerwerk. Met een spectaculaire opstelling van compleet opgetuigde tafels, aangevuld met tekeningen, schilderijen en livreien, wordt de geschiedenis van het dineren bij de rijke elite, bestuurders en het koningshuis binnen onze landsgrenzen tot leven gebracht. Een mooie gelegenheid om alvast inspiratie op te doen voor het dekken van de eigen feestelijke kersttafel!

Een gedekte tafel is uiteraard pas echt af met mooi gevouwen servetten. Vanaf de Renaissance komt het in Europa in de mode om tafellinnen te gebruiken voor het vervaardigen van tafeldecoraties. De Catalaanse kunstenaar Joan Sallas brengt met zijn virtuoos gevouwen vogels, vissen en konijnen in onze tijd deze ‘vergeten traditie’ weer levend. Speciaal voor de tentoonstelling maakte hij een tiental indrukwekkende constructies.

Waan je je even op het Paleis Noordeinde met een exclusief kijkje in de vorstelijke porselein- en zilverkast. Topstukken van Nederland Dineert zijn twee complete serviezen, huwelijkscadeaus van koningin Wilhelmina en prins Hendrik, bijzondere bruiklenen uit de collectie van het Koninklijk Huis. De tentoonstelling onthult welk serviesgoed favoriet was bij het koninklijk echtpaar, het modern zilveren of klassiek porseleinen servies.

De tentoonstelling wordt vormgegeven door Maarten Spruyt en Tsur Reshef. De rijk geïllustreerde catalogus Nederland dineert. Vier eeuwen tafelcultuur (€ 34,50) is de eerste publicatie die een betrouwbaar overzicht geeft van 400 jaar Nederlandse tafelcultuur en bevat historische bijdragen van Barend van Benthem, Nicolaas Conijn, Lizet Kruyff, Jet Pijzel-Dommisse, Eva Schimmelpenninck-Hartman, Marleen Willebrands en Sanny de Zoete. De fotografie lag in handen van Erik en Petra Hesmerg. Ook de allerkleinsten zijn niet vergeten met het kinderboek Allemaal aan tafel! van Rindert Kromhout en Margriet Heymans met een bijbehorende tentoonstelling in de kindermuseumzaal.

Tijdens ‘Nederland Dineert’ slaan het Gemeentemuseum Den Haag en het Voedingscentrum de handen ineen. Een bijzondere samenwerking waarbij verschillende activiteiten en een presentatie in de lounge van het Fotomuseum worden georganiseerd. Houd onze website in de gaten voor meer actuele informatie.  

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij bruiklenen van het Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Museum Van Loon, Kastelen Middachten, Amerongen, Twickel en de Haar, Fundatie van Renswoude Utrecht, Koninklijke Verzamelingen Den Haag, RCE/Jachthuis St. Hubertus, Huis der Provincie Arnhem en particuliere collecties.