13 juni 2015 t/m 04 oktober 2015

Outsider Art

Creativiteit buiten de kaders

Outsider Art is een verzamelnaam voor authentieke kunstwerken, gemaakt door bijzonder artistieke talenten die luisteren naar de stem in zichzelf. Die niet kijken naar wat anderen al hebben gemaakt, geen kunstopleiding volgden en in sommige gevallen in een instelling verblijven. Ze ontplooiden hun creativiteit buiten de kaders en het zicht van het reguliere kunstcircuit.

Stichting Collectie De Stadshof verzamelt en beheert een collectie outsiderkunst die tot de top vijf in Europa behoort en in Nederland de enige is in zijn soort. De tentoonstelling Outsider Art in het Gemeentemuseum Den Haag toont een ruime selectie uit deze omvangrijke collectie, aangevuld met werken van de Haagse kunstenaar Napaku.

In bekende musea
Outsider Art werd lange tijd afgedaan als ‘geen echte kunst’, maar daar is in de afgelopen decennia verandering in gekomen. Zo was kunst van outsiders te zien in het MoMA New York, het Centre Pompidou in Parijs en op de vorige Biënnale in Venetië. In het Gemeentemuseum Den Haag is tien jaar geleden al een tentoonstelling ingericht waarin kunstwerken van Arnulf Rainer de confrontatie aangingen met werk van outsiders.    

Rauwe, ontembaar bruisende kunst
De aandacht voor outsiderkunst ontstaat al in de eerste helft van de twintigste eeuw, als veel kunstenaars de conventionele kunst achter zich proberen te laten en de naïeve kunst ontdekken. Daarnaast publiceert de Duitse psychiater en kunsthistoricus Hans Prinzhorn een boek waarvoor hij zo’n 5000 creaties van psychiatrische patiënten verzamelde. De eerste kunstenaar die gericht dergelijke kunst verzamelde en exposeerde was Jean Dubuffet. Hij introduceert de term Art Brut voor deze rauwe en ontembaar bruisende kunst.

Niet-academisch
Kunstcriticus Roger Cardinal bedenkt begin jaren 70 de Engelstalige term Outsider Art. Grote kunstenaars zoals Paul Klee, Karel Appel en Arnulf Rainer spelen een belangrijke rol bij de waardering voor deze niet-academische kunst. In Collectie De Stadshof vloeien beide historische lijnen – de ontdekking van de naïeve kunst en de creatieve uitingen in de psychiatrie - samen.

De tentoonstelling Outsider Art toont werk van onder anderen de Haagse kunstenaar Willem van Genk, Pavel Leonov, Michel Nedjar, Bertus Jonkers, Rosemarie Koczÿ, Philippe Azéma, Sylvia Katuszewski, Johann Korec, Marc Lamy, Dwight Mackintosh en Ody Saban. De tentoonstelling wordt mede georganiseerd door Museum Dr. Guislain in Gent (B), waar Collectie De Stadshof sinds 2002 in langdurig bruikleen is.