27 november 2021 t/m 20 maart 2022

Paula Rego


Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie lopen als een rode draad door het oeuvre van Paula Rego (1935). In haar figuratieve werk belicht ze persoonlijke worstelingen, waaronder een jarenlange depressie, maar ook sociaal-maatschappelijke problematiek zoals de minderwaardige positie van vrouwen. Rego groeit op in Portugal, “een verschrikkelijk land voor vrouwen”, aldus haar vader die voor werk naar Engeland vertrekt en Rego als kind achterlaat bij haar grootmoeder. Voor haar studie aan Slade School of Fine Art verhuist ook Rego later naar Londen, waar ze zich na jaren heen en weer pendelen definitief vestigt. In Engeland groeit Rego uit tot een van de grootste sterren van de hedendaagse schilderkunst, maar inmiddels oogst zij ook daarbuiten steeds meer waardering. Kunstmuseum Den Haag presenteert in samenwerking met Tate de grootste overzichtstentoonstelling van Paula Rego tot nu toe, met meer dan zeventig collages, schilderijen, etsen en tekeningen. Van vroege werken uit de jaren 1960, enorme pastels zoals Angel en de indrukwekkende Abortion series tot haar gelaagde ‘staged scenes’ uit de jaren 2000.

        

"You discover things in the making of a painting. It can reveal things that you didn’t expect. Things you keep secret from yourself."

- Paula Rego
        

Publicatie en podcast
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met tekstbijdragen door Laura Stamps (Kunstmuseum Den Haag), Elena Crippa (Tate Britain), Maria Manuel Lisboa (Universiteit Cambridge), Minna Moore Ede, Zuzana Flaskova (Tate Britain), Giulia Smith (Universiteit Oxford) en Marina Warner. 
De publicatie is beschikbaar in Nederlands en Engels en uitgegeven door Uitgeverij Hannibal. Verkoopprijs: €39,95.

Daarnaast is er speciaal voor de tentoonstelling een podcast in de maak. Met gastoptredens van Nick Willing (zoon van Paula Rego), Elena Crippa (Tate Britain), Eva de Goeij (De Bovengrondse), Bas Kosters (kunstenaar) en Manja Topper (Dood Paard). De podcast wordt gemaakt in opdracht van het Kunstmuseum en geproduceerd door PodWorkz. De eerste van vijf afleveringen verschijnt op vrijdag 3 december.

Uitzending documentaire Secrets & Stories
Ter gelegenheid van de tentoonstelling zendt AVROTROS Close Up op zaterdag 11 december de documentaire Paula Rego, Secrets & Stories (2017) uit. Deze documentaire geeft een unieke kijk in het leven en werk van Rego, geregisseerd door haar zoon, filmmaker Nick Willing. Rego heeft haar gehele carrière niet veel prijs gegeven over haar privéleven, maar voor deze film deelt Rego voor het eerst lang verzwegen persoonlijke verhalen met haar zoon, zoals haar strijd tegen het fascisme en voor het recht op abortus, de vrouwonvriendelijke kunstwereld en haar depressies.
 

        

Samenwerking
De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Tate Britain en Museo Picasso Málaga en wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Fonds 21 en Turing Foundation.