23 juni 2012 t/m 23 september 2012

PUBLIC / PRIVATE

Bedrijfscollecties – gezien vanuit een Haags perspectief

Veel bedrijven leggen verrassend mooie kunstcollecties aan die voor het grote publiek verborgen blijven. Grijp dus je kans om een fraaie selectie werken te bekijken. 

Veel bedrijfscollecties zijn al tientallen jaren geleden aangelegd en in de loop der tijd actueel gehouden. Daarmee vormen ze een onmisbare en interessante schakel binnen de Nederlandse kunstmarkt. Deze tentoonstelling – georganiseerd op initiatief van vier inwoners van de hofstad - toont werken uit bedrijfscollecties van Haagse vestigingen. Het resultaat is een verrassend en zeer divers beeld. Als bezoeker ervaar je in elke ruimte een volstrekt andere atmosfeer. 

Museale kwaliteit
Binnen bedrijven vervult kunst vooral een representatieve functie. Het wordt vaak getoond in werk- en ontvangstruimtes. Dat neemt niet weg dat bedrijfscollecties op het beste niveau absoluut museale kwaliteit bezitten. Het Gemeentemuseum Den Haag biedt daarom graag de mogelijkheid aan een tiental bedrijven om hun werken aan een breed publiek te tonen.  

Gevarieerd beeld
PUBLIC / PRIVATE toont selecties van de kunstcollecties van ABN AMRO, AEGON, BAM, BNG, ING, KPMG, KPN, Nationale-Nederlanden, NIBC en VNO-NCW. De selecties geven een mooi beeld van de karakteristieke kernen van de collecties en de ruimtelijke indeling van de tentoonstelling weerspiegelt de grootte van de collecties. Er zijn werken te zien van onder andere Anish Kapoor, Jan Dibbets, Karel Appel, Anton Corbijn, Folkert de Jong, Michael Raedecker, Don Brown, Pyke Koch en Wim Schuhmacher.   

Office Life
Tijdens de tentoonstellingsperiode van PUBLIC / PRIVATE is in een andere ruimte, het zogenaamde Cordia Kabinet, de tentoonstelling Office Life te zien met foto’s van Philip Mechanicus en Sander van Wettum. Philip Mechanicus heeft werkplekken in kantoren gefotografeerd in de jaren 70 en Sander van Wettum heeft foto’s gemaakt van kantoren in de huidige tijd.