20 september 2014 t/m 22 maart 2015

Puzemuze, of op weg naar Rothko

Kindertentoonstelling

Van knallend blauw, jubelend geel, tot blozend roze en somber zwart. De kunstwerken van de bekende Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970) inspireerden veelvuldig bekroond illustrator en schrijver Wim Hofman (1941) tot het nieuwe prentenboek Puzemuze, of op weg naar Rothko. Dit prachtige boek, waarin het gebruik van kleur centraal staat, is het twaalfde deel uit de serie kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold. Het boek verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Mark Rothko, die van 20 september 2014 t/m 1 maart 2015 in het museum te zien is, veertig jaar na de laatste tentoonstelling van de kunstenaar in Nederland. In de speciale kindermuseumzaal zijn de originele tekeningen van het bijzondere prentenboek te bewonderen.

In Puzemuze, of op weg naar Rothko trekken twee vriendjes verwonderd door de wereld. De prachtige tekeningen van Hofman nemen de lezers en hun (groot)ouders mee in een fantasievol en kleurrijk verhaal. Vanaf 20 september is het prentenboek voor € 14,99 verkrijgbaar in de museumwinkel van het Gemeentemuseum Den Haag en bij (kinder)boekhandels in het land. In de kindermuseumzaal is er naast het bekijken van de illustraties ook van alles te doen. Zo vindt elke zondag het gratis open kinderatelier plaats van 12:00 uur tot 16:00 uur voor kinderen vanaf 5 jaar. Ook de rest van het museum is het bezoeken waard, speel bijvoorbeeld de interactieve game in de Wonderkamers. De entree voor het museum is voor kinderen tot 18 jaar altijd gratis.

De boeken van schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Wim Hofman zijn vaak bekroond. Hij ontving onder meer twee Gouden Griffels, twee Gouden Penselen en de Woutertje Pieterseprijs. En in 2013 kreeg hij als kroon op zijn werk de Max Velthuijs-prijs, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor illustratoren van kinderboeken. Zijn verhalen zijn vaak een beetje sprookjesachtig, maar anders dan in de meeste sprookjes lopen ze niet altijd goed af. Hij maakt zelf de tekeningen in zijn boeken.