10 maart 2018 t/m 19 augustus 2018

Richard Hutten

Zit!

Richard Hutten ontwerpt niet alleen stoelen, hij verzamelt ze ook. Vanaf zijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven koopt hij bijzondere exemplaren of hij ruilt ze met bevriende ontwerpers voor een van zijn eigen ontwerpen. Inmiddels bestaat zijn collectie uit meer dan 100 zitobjecten; van prototypes tot de grote designklassiekers, van afstudeerwerken tot unieke modellen. Het Gemeentemuseum toont Huttens persoonlijke collectie samen met stoelen van zijn eigen hand zoals de Berlage stoel die is gebaseerd op de salonstoel van architect H.P. Berlage. De tentoonstelling zit boordevol hedendaagse, speelse en conceptuele ontwerpen van klinkende namen uit binnen- en buitenland.

Richard Hutten - Zit! presenteert een honderdtal stoelen die er volgens de Nederlandse ontwerper toe doen. Of dat nu is vanwege het baanbrekende ontwerp of omdat de maker hem dierbaar is. Alle zitobjecten in de tentoonstelling zijn afkomstig uit Huttens privé-verzameling of uit zijn eigen oeuvre, dat de periode beslaat van de jaren 90 tot nu.

Persoonlijk universum
De tentoonstelling onthult het universum van een ontwerper-verzamelaar die zichzelf ten doel heeft gesteld de ultieme stoel te vinden. De wetenschap dat deze poging bij voorbaat is gedoemd te mislukken, weerhoudt Hutten er niet van om te blijven zoeken, experimenteren en proberen. Elk ontwerp is voor hem een nieuw avontuur, waarin hij gebruiksvoorwerpen benadert als speelse instrumenten voor het alledaagse bestaan. Zelf zegt hij: “Ik wil dingen maken die onderdeel worden van andermans leven, en daardoor een eigen verhaal krijgen.”

Geïnspireerd op dit credo richt de tentoonstelling de aandacht op de rol die de stoelen spelen in Huttens leven en werk, en staat stil bij de band die hij met zijn verzameling heeft opgebouwd. Buiten het materiaal, de techniek, de afmetingen of de traditie waarin een ontwerp zich bevindt, vertellen de getoonde zitobjecten iets over Huttens fascinaties, ambities en voorkeuren.

“Het experimenteren en proberen hoort erbij als onderdeel van het spel, met als doel om die ene stoel te kunnen maken die ertoe doet.”

- Richard Hutten

Terugkerende fascinatie
Richard Hutten (1967) is al meer dan een kwart eeuw een van de bekendste ontwerpers van Nederland. In 1991 studeert hij af aan de Design Academy in Eindhoven. In hetzelfde jaar start hij zijn designstudio in Rotterdam, waar hij werkt aan meubel-, product-, interieur- en tentoonstellingsdesign. Na zijn afstuderen raakt hij betrokken bij het dan net opgerichte label Droog Design en staat daarmee aan de bakermat van het internationale succes van Dutch Design. Naast zijn werk voor Droog Design is hij actief als creatief directeur bij Gispen en als vormgever voor toonaangevende meubelfabrikanten als Moooi, Moroso en Kvadrat.

Gedurende Huttens carrière is de stoel een steeds terugkerende fascinatie. In 1992 breekt hij internationaal door met de functionele, no-nonsense Table Chair, het eerste object uit de serie No Sign of Design die is uitgegroeid tot een iconisch voorbeeld van Dutch design. Later volgt onder meer een tafelbank in de vorm van een Latijns kruis (The Cross), kinderstoel Bronto, de Zuiderzee-stoel en een serie Berlage-zitmeubels die hij speciaal heeft ontworpen voor het grand café van het Gemeentemuseum. In het museum zijn overigens meer interieurelementen van zijn hand te vinden, zoals de banken, winkeldisplays en bijzettafels in de Tuinzaal en de stoelen in museumrestaurant Gember (gevestigd in het naastgelegen pand van Fotomuseum Den Haag/GEM).