02 december 2016 t/m 05 maart 2017

Rinus Van de Velde

De spanning tussen fictie en werkelijkheid is het grote thema in het werk van Rinus Van de Velde (Leuven, 1983). Speciaal voor het Gemeentemuseum Den Haag maakt de Antwerpse kunstenaar - een van de boegbeelden van de Belgische hedendaagse kunst –  een volledig nieuwe installatie uit tekeningen en sculpturen, waarin hij refereert aan de grote schilders van de twintigste eeuw.

De groot-formaat werken staan op zichzelf, maar zijn ook te lezen als een virtuoos getekend storyboard

Met houtskool zet Rinus Van de Velde zijn tekeningen razendsnel op papier. Zwart, wit en grijstinten wisselt hij subtiel met elkaar af, wat de tekeningen een schilderachtige kwaliteit geeft. De groot-formaat werken staan op zichzelf, maar zijn ook te lezen als een virtuoos getekend storyboard: wie ze van links naar rechts bekijkt, ziet een reeks shots van filmische scènes die een fabelachtig verhaal vertellen.

In de serie die Van de Velde voor het Gemeentemuseum maakt, tekent hij het avontuurlijke verhaal van een kunstenaarskolonie rond het fictieve personage van de beeldhouwer Isaac Weiss, een alter ego van Van de Velde zelf. De bijrollen zijn weggelegd voor grote abstracte kunstenaars, onder wie Emil Nolde en Gunther Förg.

Als knipoog naar het oeuvre van deze grootmeesters – wiens werk uitgebreid is vertegenwoordigd in de collectie van het Gemeentemuseum - maakt Van de Velde fel gekleurde kartonnen reproducties die achter de tekeningen komen te hangen. In de hoedanigheid van Weiss maakt Van de Velde, zelf opgeleid als beeldhouwer, tevens een bijbehorende serie beelden die vrij in de ruimte komt te staan.