30 juni 2017 t/m 10 september 2017

Royden Rabinowitch

Handed Manifolds

Royden Rabinowitch, 7 Manifold in 10 Locations with Varied Handed Additions, 1986, gesneden, gebogen en geolied staal, Gemeentemuseum Den Haag

Beeldhouwer Royden Rabinowitch (Toronto, 1943) vouwt en buigt staalplaten tot metalen sculpturen. De tentoonstelling Handed Manifolds toont zijn werk 7 Manifold in 10 Locations with Varied Handed Additions uit 1986. Verspreid op de grond liggen tien staalplaten die in een onregelmatige vorm zijn gesneden en handmatig gevouwen. De aanduiding ‘7’ in de titel duidt op het aantal vouwen in elke plaat.

Op elke plaat is een restvorm van het snijden gelast. Deze is steeds anders van vorm, waardoor de verder identieke platen een eigen identiteit krijgen. Door de verschillen in oriëntatie van de platen in de ruimte en de positie ten opzichte van de toeschouwer, zet de sculptuur aan tot een veranderlijke beleving van steeds hetzelfde. Of in de woorden van de kunstenaar: het intuïtieve geloof in een eenduidig wereldbeeld wordt steeds onderuit gehaald door de ervaring van hetzelfde als ‘steeds anders’. Het bewijs van samenhang, ook in de tijd, van onze ervaring, is daarmee uiteindelijk een geloof in het onbekende.