16 juni 2018 t/m 07 oktober 2018

Sam Samiee

'De Liefde raakte ontheemd, het verstand ernaar op zoek'

© Sam Samiee, Untitled, 2018, acrylic on wood, paper, balsa wood, glue.

De in Iran geboren kunstenaar en essayist Sam Samiee (1988, Teheran) maakt schilderkunstige installaties die uit méér dan schilderijen bestaan. Hij combineert tweedimensionale schilderingen met verschillende ruimtelijke objecten. Hiermee verkent hij de mogelijkheden en grenzen van de traditionele schilderkunst.

Samiee is ook een onderzoeker: hij verdiept zich in de westerse schilderkunst, filosofie en psychoanalyse en bestudeert de rijke geschiedenis van de Perzische literatuur. In zijn werk probeert hij de westerse beeldcultuur en oosterse woordcultuur met elkaar te verenigen. Door te breken met de traditie van de tweedimensionale schilderkunst stelt hij zich keer op keer de vraag hoe je als kunstenaar de driedimensionale wereld kunt afbeelden. Zoals hij zelf zegt: ‘Schilderen is voor mij een manier om al mijn ideeën en gedachten verder te ontwikkelen en vorm te geven’.

In de Projectenzaal van het Gemeentemuseum presenteert Samiee, die in Amsterdam, Berlijn en Teheran werkt en in 2014-2015 studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, een installatie waarin werken uit de periode 2014 tot nu samenkomen. De kunstenaar integreert ook enkele (tweedimensionale) schilderijen uit de collectie van het Gemeentemuseum in zijn installatie, van de kunstenaars Constant, Paul Thek en Emo Verkerk, met wie hij een verwantschap voelt.