15 juni 2019 t/m 22 september 2019

Schenking Pierre Bonnard

Pierre Bonnard (1867-1947,) Panier de fruits sur le buffet (Fruitmand op het buffet / Basket of Fruit on Sideboard), 1924, Kunstmuseum Den Haag.

Dankbaar en trots toont het Gemeentemuseum Den Haag in een kleine tentoonstelling zijn nieuwste aanwinst: het schilderij Panier de fruits sur le buffet (Fruitmand op het buffet) van de Franse kunstenaar Pierre Bonnard (1867-1947). Dit voorjaar schonk een particuliere verzamelaar dit stilleven uit 1924 aan het museum.

Les Nabis
Bonnard was eind negentiende eeuw een van de voormannen van Les Nabis (De profeten), een groep jonge kunstenaars in Parijs die meende dat het zichtbare een manifestatie was van een nog belangrijkere onzichtbare wereld. Intieme en spirituele ervaringen en gevoelens vormden het uitgangspunt van hun werk. Bonnard groeide uit tot een van belangrijkste coloristen van de twintigste eeuw. Hij inspireerde daarmee nieuwe generaties kunstenaars om de kracht van kleur tot het uiterste te benutten.

Panier de fruits sur le buffet wordt in het Gemeentemuseum getoond binnen de context van de reeds bestaande collectie werken op papier van Bonnards vrienden van de Franse kunstenaarsgroep Les Nabis, zoals Paul Gauguin, Maurice Denis, Édouard Vuillard, Félix Vallotton en Paul-Élie Ranson. Deze verzameling is door het museum al in de jaren twintig van de vorige eeuw opgebouwd. In 2006 verwierf het museum nog een tekening van Bonnard waarop zijn vrouw Marthe in bad staat afgebeeld. Ook deze tekening wordt - evenals de schenking van het schilderij – voor het eerst getoond.

Particuliere steun
De collectie van het Gemeentemuseum Den Haag is voor een groot deel dankzij de steun van particulieren tot stand gekomen. Zo verwierf het museum de inmiddels wereldberoemde collectie schilderijen van Piet Mondriaan via een legaat van de verzamelaar Salomon Slijper. De schenking van het werk Panier de fruits sur le buffet is een verrijking van de museumcollectie én de Collectie Nederland.