28 november 2015 t/m 31 januari 2016

SPROKEN / FAIRY TALES

Ouborg Prijs 2015: Christie van der Haak

Op 27 november a.s. wordt beeldend kunstenaar Christie van der Haak vanwege haar grote en rijke oeuvre gelauwerd met de Ouborg Prijs 2015. Tegelijkertijd opent haar tentoonstelling Sproken / Fairy Tales in Gemeentemuseum Den Haag. De jury waardeert haar veelzijdigheid, de overtuigende manier waarop ze zich met haar werk op het grensvlak van kunst en design beweegt, zich van uiteenlopende materialen en technieken bedient, en haar niet aflatende bezieling en passie op anderen weet over te dragen.

Installatie in de projectenzaal
Speciaal voor haar tentoonstelling in de projectenzaal van Gemeentemuseum Den Haag maakt Van der Haak een installatie die de gehele ruimte omtovert tot een kleurrijk schouwspel van soms duizelingwekkende maar bovenal sprookjesachtige patronen. Dit geheel wordt aangevuld met stofontwerpen, toegepaste kunst en schilderijen, waaronder haar serie Apocalyptische Ruiters uit de collectie van het Gemeentemuseum.

Van der Haak tekent haar patronen in inkt en kleurt dit in met gouache. De patronen zijn opgebouwd uit verschillende, geabstraheerde motieven, veelal afkomstig uit de flora en fauna. Van der Haaks werk toont een sterke verwantschap met de art deco en sluit dan ook naadloos aan bij het museumgebouw van architect H.P. Berlage dat wordt gezien als een van de belangrijkste bouwwerken in die stijl.

Publicatie
Ter gelegenheid van de Ouborg Prijs 2015 verschijnt het gelijknamige rijk geïllustreerde boek Sproken / Fairy Tales, ontworpen door Studio Renate Boere en uitgegeven door Stroom Den Haag / Jap Sam Books.

Ouborg Prijs
De Ouborg Prijs, een stadsprijs vernoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956), wordt om de twee jaar aan een Haagse kunstenaar toegekend voor een oeuvre dat zowel lokaal als (inter)nationaal van grote betekenis is. De toekenning van de Ouborg Prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000, een publicatie uitgegeven door Stroom Den Haag en een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag.