14 juli 2018 t/m 18 november 2018

Terre / Mer

Bijzondere fotoserie Stephan Vanfleteren

Vanaf 14 juli zijn in de tentoonstelling Aan Zee ruim zestig zomerse werken te zien die Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig op het Zeeuwse eiland Walcheren maakten. Een bijzondere toevoeging aan de tentoonstelling is verzorgd door de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Het museum vroeg hem in de voetsporen te treden van de kunstenaars en af te reizen naar Walcheren. Het resultaat is de prachtige fotoserie Terre / Mer, te zien tijdens de duur van de tentoonstelling Aan Zee.

“De dag dat ik de zee niet meer interessant vind, dan ben ik een dood mens”, aldus fotograaf Stephan Vanfleteren (1969). Vanwege die fascinatie vroeg het Gemeentemuseum hem om naar de Zeeuwse kust te reizen en net zoals Toorop, Mondriaan, Van Heemskerck en Hart Nibbrig ruim honderd jaar geleden deden de duinen, het strand, de zee, de bomen en kerktorens vast te leggen.

In zijn fotoserie Terre / Mer overheerst, in tegenstelling tot de expressieve doeken van de kunstenaars, de verstilling. Hieraan ten grondslag ligt echter een actieve houding. Niet alleen in cameragebruik, maar ook door bijzondere plekken op te zoeken. Voor de foto’s van de zee ging hij bijvoorbeeld zelf het water in. Door die beweging erin te brengen krijgen de foto’s iets schilderachtigs en om die reden heeft Vanfleteren in deze serie ook kleur toegelaten.

Magazine Aan Zee

De foto’s zijn te zien tijdens de duur van de tentoonstelling en een selectie is opgenomen in het magazine Aan Zee dat bij de tentoonstelling verschijnt. In het magazine is tevens een uitgebreid interview opgenomen over Vanfleterens manier van werken in het algemeen en voor deze serie in het bijzonder. Het magazine is verkrijgbaar in de Museumwinkel (€ 7,50).