16 oktober 2010 t/m 27 maart 2011

Wat van ver komt

Het onbekende boeit al eeuwenlang. Het bekendste voorbeeld van invloed van oosterse op westerse kunst is misschien wel het verband tussen Chinees porselein en Delfts blauw, maar er zijn er veel meer.

Toyoko Shimada
De prachtige presentatie van de collectie wordt aangevuld door het betoverende werk van Toyoko Shimada. Een Japanse Alice nodigt de bezoeker uit voor ‘Alice and her Wonder Courtyard’ – een nieuwe natuur in de tijd van high-tech en ecologie aan het begin van de 21e eeuw. Toyoko Shimada is een crossculturele en multidisciplinaire kunstenaar. Zij ontleent haar inspiratie aan de spanning tussen traditioneel en modern, natuur en cultuur, spiritualiteit en materialisme. Daarnaast blijkt uit haar werk haar interesse voor diverse culturen: de onderlinge verschillen, overeenkomsten en beïnvloeding. Ook duurzaamheid, als belangrijke manifestatie en belichaming van onze tijdsgeest, speelt in Shimada's werk een rol.
‘Alice and her Wonder Courtyard’ bestaat uit: ‘Eye am looking’ - Eye Manifesto (mixed media installatie), ‘Chair-Man’ (mixed media installatie met licht), ‘Alice’s Bonsai’ (mixed media installatie met neon) en Ori-Hime and Hiko-Boshi van het multiculturele project ‘Tanabata’ (sculptuur van keramiek en glas).

Onderwijs
In 2011 is het thema van het centraal schriftelijk eindexamen tehatex (tekenen,handvaardigheid en tekstiele werkvormen) voor het VWO de wederzijdse invloed van Japan en China op het Westen. Daarom brengt het Gemeentemuseum Den Haag onder de titel Wat van ver komt als eerste museum in Nederland een tentoonstelling die naadloos aansluit op de titel en het thema van het centraal schriftelijk examen. Bij de expositie verschijnt een uitgebreide kijkwijzer voor middelbare scholieren zodat zij de leerstof op een praktische en beeldende manier eigen kunnen maken, passend in het educatieprogramma van het Gemeentemuseum. Voor volwassenen organiseert het museum eveneens een boeiende cursus over de bijzondere wisselwerking tussen Oost en West.