19 maart 2016 t/m 12 juni 2016

Wojciech Weiss (1875-1950)

De trots van Polen

Wojciech Weiss (1875-1950) is misschien wel de belangrijkste Poolse kunstenaar uit het begin van de twintigste eeuw. Net als zijn tijdgenoten Mondriaan en Kandinsky zocht hij naar nieuwe manieren om spiritualiteit met kunst te verbinden. Muziek en fotografie waren voor hem onmisbare kunstvormen die hem daarbij hielpen. In Oost Europa is Weiss een historisch icoon, in West-Europa ontsnapte hij aan onze aandacht. Gemeentemuseum Den Haag brengt daar nu met de eerste overzichtstentoonstelling van Wojciech Weiss buiten Polen verandering in. Een prachtige kans om deze grootmeester te ontdekken. 

Wojciech Weiss leefde in een stormachtig tijdperk en maakte de Eerste Wereldoorlog mee, die de indeling van Europa drastisch veranderde. Het nieuwe Polen werd in 1939 door Hitler en Stalin verdeeld. Voor de Tweede Wereldoorlog kende Europa een internationaal karakter, waarbij kunstenaars gemakkelijk de wereld over reisden. Ze onderhielden internationale netwerken en stelden zich op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Parijs, München en Wenen. Zo was Wojciech Weiss onder andere lid van de Wiener Secession waar hij samen met Gustav Klimt en Jan Toorop exposeerde. Het IJzeren Gordijn maakte abrupt een einde aan deze kruisbestuivingen tussen Oost- en West-Europa. Dit zorgde ervoor dat het verhaal van de kunstgeschiedenis rond 1900 eenzijdig is verteld. Door een halve eeuw afgescheiden van elkaar te hebben geleefd, is er een cultureel gat ontstaan waardoor we – ondanks het einde van de Koude Oorlog en de economische uitwisseling nadien –nu pas toekomen aan het herstellen van deze eenzijdige beeldvorming.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de rijk geïllustreerde Nederlandstalige catalogus Wojciech Weiss (1875-1950) - De trots van Polen (€22,50), de eerste publicatie over de Poolse kunstenaar in het Nederlands. Uitgegeven door WBOOKS met teksten van Ruth Kaloena Krul en Zofia Weiss.

 

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Stichting Wojciech Weiss Museum en toont belangrijke bruiklenen van ondere andere het Nationaal Museum in Krakau, het Historisch Museum Warschau, het Nationaal Museum in Poznań, het Fryderyk Chopin Museum in Warschau en Royal Wawel Castle in Krakau.