04 december 2004 t/m 06 maart 2005

Wonen in Haagse stijl Art Deco in Nederland

Persbeeld tentoonstelling Wonen in Haagse stijl Art Deco in Nederland

Tijdens het Interbellum manifesteert zich in Den Haag een luxueuze en moderne ontwerptrant die al in die tijd als een typisch Haagse Stijl werd gezien. De stijl is herkenbaar aan de rechte en kubistische vormen van de meubelen die de architectuur van die tijd weerspiegelen. Belangrijke invloeden zijn de ontwerpopvattingen van Berlage en die van de traditionele arts and crafts movement, de interieurs van Frank Lloyd Wright en de avant-gardebeweging De Stijl. Dit alles resulteerde in een moderne commerciële vormgeving. De vormgeving van de Haagse Stijl heeft als middelpunt de stad Den Haag, met zijn koopkrachtige cliëntèle, waar de stijl zich het eerst manifesteert bij de grote meubelfirma H. Pander en Zn. met zijn belangrijke hoofdontwerper Henk Wouda en diens leerlingen Cor Alons en J. Brunott.

De tentoonstelling Wonen in Haagse Stijl – Art deco in Nederland toont in elf zalen de mooiste meubelen en interieurs van het Haagse interbellum. Aan bod komen de kostbare en luxueuze meubelen en ensembles van Henk Wouda en Frits Spanjaard, maar ook de eenvoudige eikenhouten meubelen van bijvoorbeeld Cor Alons en J.C. Jansen, die voor een groter publiek werden geproduceerd. In de tentoonstelling worden thema’s belicht als de rol van de avant-garde, het idealisme en de commercie en de opkomst van de nieuwe meubelshowrooms. Het is voor het eerst dat een dergelijk grote overzichtstentoonstelling van een aantal complete ameublementen van Jan Wils, Jan Lecointre, Bas van Pelt, Fer Semey en Henk Wouda in Nederland is te zien.

Bij de tentoonstelling is de publicatie De Haagse Stijl. Art deco in Nederland verschenen. Daarin behandelt designhistoricus Timo de Rijk, tevens samensteller van de tentoonstelling, de belangrijke Nederlandse commerciële interieur- en product-vormgeving van het interbellum.

Het boek is uitgegeven door 010 Publishers, telt 192 pagina's en is voor € 39,50 verkrijgbaar. Voor meer informatie: www.010publishers.nl