12 november 2011 t/m 25 maart 2012

XXSmall

Poppenhuizen en meer in miniatuur

Poppenhuizen zijn een serieuze zaak in de 17de en 18de eeuw. Welgestelden spenderen soms evenveel geld aan deze kostbare hobby als aan hun eigen woning. In XXSmall is de geschiedenis van de wooninrichting te zien in pronkpoppenhuizen uit de 17de eeuw tot en met eigentijdse miniatuurhuizen geheel ingericht in modern design.
 


 

De fascinatie voor de wereld in het klein is van alle tijden. Al in de Chinese en Griekse oudheid  werden er voorwerpen in miniatuur gemaakt. Niets wekt zo de verwondering op als een tot in perfectie nagemaakt serviesje in goud dat in een kersenpit past. En niets spreekt zo tot de verbeelding als een oud poppenhuis dat volledig is ingericht waardoor het wonen in vroeger tijden geheel tot leven komt.

Zilveren miniaturen
Uitgangspunt van de tentoonstelling is een van de best bewaarde poppenhuizen in Nederland; dat van Sara Rothé uit ca. 1745 uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Het prachtige kabinetpoppenhuis trekt jaarlijks vele bezoekers en scholieren die vol bewondering kijken naar de tot in detail vormgegeven kamers vol pracht en praal. Zilveren miniaturen krijgen in de tentoonstelling extra aandacht met een letterlijk schitterende opstelling in een eigen zaal en een aparte publicatie.

Poppenhuizen
In de tentoonstelling is niet alleen oog voor de Nederlandse wooncultuur. Ook zijn er bijvoorbeeld een Duits, een Engels en een Italiaans poppenhuis te zien en een Japanse keuken en een Chinese tempel. Het interessante aan het typische 18-de eeuwse Britse huis is dat het een exacte kopie is van een - nog steeds - bestaand gebouw, namelijk King Street 27 in King’s Lynn. Het kleine stadspaleis Palazzina Giocattolo uit Bologna is een lust voor het oog met zijn flamboyante plafondschilderingen en de ranke meubels van typische Italiaanse allure. Een ander hoogtepunt is de compleet aangeklede boerderij die prinses Juliana kreeg van haar ouders voor haar tweede verjaardag. Hiermee kon zij al spelend kennis maken met het boerenleven.

Poppen
Bijzonder van de tentoonstelling is dat de huizen gecombineerd worden met poppen, die kleding dragen uit dezelfde periode of in hetzelfde thema. Voor het eerst wordt aandacht geschonken aan prachtige, tot nu toe onbekende oude poppen uit vele collecties.

Twintigste eeuw
Ook de moderne tijd is goed vertegenwoordigd met een ADO poppenkamer in de vormgeving van De Stijl, een vijftiger jaren modelwoning en een poppenhuis naar Gerrit Rietveld. Verder zijn de miniaturen van door Vitra uitgebrachte designstoelen te zien, naast werk in miniatuur van Hollandse vormgevers en poppen in door Victor & Rolf handgemaakte couturekleding.

Miniatuurmuseum
In een miniatuurmuseum hangen kleine, originele schilderijtjes of tekeningen van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, waaronder Sol LeWitt, Damien Hirst en Louise Bourgeois. XXSmall is een tentoonstelling waarbij jong en oud meegevoerd worden in een modelwereld vol heden en verleden.

Publicaties
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van Jet Pijzel – Dommisse en Madelief Hohé (W Books € 27,95). Ook verschijnt de uitgave Nederlandse zilveren miniaturen uit de 17de en 18de eeuw door John Endlich (W books € 29,95). Thé Tjong King en Anna Woltz illustreerden en schreven het spannende kinderkunstboek Nacht in het poppenhuis voor kinderen vanaf 4 jaar (Uitgeverij Leopold € 13,95).

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het door hen beheerde Margarethe Petronella Fonds en het Van der Vossen-Delbrück Fonds.