09 juli 2011 t/m 21 augustus 2011

ZomerExpo 2011

Nieuwe meesters voor de lage landen

In navolging van de Summer Exhibition van de Royal Academy of Arts in Londen en de Canvas Collectie in Belgie krijgt ook Nederland haar eigen zomertentoonstelling door open inschrijving. Het nieuwe initiatief geeft een beeld van het artistieke talent van eigen bodem. Iedereen die beeldende kunst maakt, kon deelnemen aan de voorrondes.

De aanmelding voor de voorrondes werd voortijdig gesloten door het grote aantal geinteresseerden (2450). Van hen werden tijdens de voorrondes uiteindelijk 600 kunstwerken geselecteerd die gepubliceerd zullen worden op de zomerexpo2011 website en in de tentoonstellingscatalogus. 250 van deze werken zullen uiteindelijk te zien zijn in de tentoonstelling.

Drie genres
De voorrondes vonden plaats tijdens de maand maart en april in het Museum Belvedere in Heerenveen, het SM’s - Stedelijk Museum in ‘s-Hertogenbosch en de Westergasfabriek in Amsterdam. De commissie jureerde zonder voorkennis van de kandidaten, ‘a prima vista’. Het werk werd geselecteerd op basis van drie genres: landschap, stilleven of portret. De tentoonstelling in het Gemeentemuseum zal aan de hand van deze drie klassieke genres een beeld geven van de volle breedte van de kunstbeoefening in Nederland. Alleen de zeggingskracht en de kwaliteit van het werk telt, de achtergrond en naam van de kunstenaar zijn onbelangrijk.

De Jury
De 12-koppige jury zal bestaan uit personen uit de museumwereld, de provinciale kunst- en cultuurinstellingen en uit bekende en minder bekende kunstenaars.

Tentoonstellingen en prijzen
Na de eerste selectieronde verschijnt er op de website van de ZomerExpo 2011 een bijzondere overzichtstentoonstelling van 600 werken. Uiteindelijk worden er 250 kunstwerken gekozen die samen de tentoonstelling vormen in het Gemeentemuseum Den Haag die plaats vindt van 9 juli t/m 14 augustus 2011. Er zijn drie stimuleringsprijzen verbonden aan de tentoonstelling: 10.000, 7.500 en 5.000 euro.

Activiteiten
Tijdens de tentoonstelling en rond de voorrondes wordt een programma aangeboden dat bestaat uit lezingen en workshops over de thema’s en over het tentoongestelde werk. Het programma wordt ondersteund door de provinciale ambassadeurs van ZomerExpo 2011.

Voorrondes
- Amsterdam, Westergasfabriek: d.d. zaterdag 26 maart 2011
- Heerenveen, Museum Belvedere: d.d. zaterdag 9 april 2011
- Den Bosch, SM’s - Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch: d.d. zaterdag 16 april 2011

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Mondriaan Stichting.