11 juli 2015 t/m 20 september 2015

ZomerExpo 2015: Woest

Gemeentemuseum Den Haag en ArtWorlds organiseren de vijfde editie van ZomerExpo; een tentoonstelling waarvoor alle kunstenaars van Nederland zich anoniem kunnen inschrijven. Woest is het thema van deze jubileumeditie, waardoor 1800 kunstenaars zich lieten inspireren. Samen lieten zij 3000 uiteenlopende kunstwerken zien aan een team van 40 juryleden die uiteindelijk 277 werken selecteerden voor de tentoonstelling in het Gemeentemuseum. Het resultaat is onstuimig en prachtig en gaat letterlijk buiten de perken: dit jaar is een deel van de tentoonstelling te zien in de tuinen van het museum.

Buitenpresentatie
De voorrondes vonden dit jaar plaats in Amsterdam, Groningen en Tilburg. Speciaal voor de buitenkunst was er een selectiedag in de tuinen van het Gemeentemuseum. De jury koos tijdens deze bijzondere dag 22 beelden die gedurende de ZomerExpo hun plek in de museumtuinen zullen krijgen tussen grote meesters uit de collectie van het Gemeentemuseum, zoals Donald Judd, Henry Moore en David Bade. Dit deel van de ZomerExpo is gratis toegankelijk voor het publiek.

Stimuleringsprijzen: gekozen door het publiek
De deelnemende kunstenaars maken kans op een aantal stimuleringsprijzen, waarvan de Publieksprijs (€ 5000,-) de belangrijkste is. Gedurende de tentoonstelling kunnen bezoekers hun stem uitbrengen op hun favoriet. De andere prijzen die op 20 september 2015 worden uitgereikt zijn de Museumprijs (€ 3500,-) en de Oplageprijs (€ 2500,-).

Verkooptentoonstelling en catalogus
ZomerExpo is net als haar voorbeeld, de Summer Exhibition van de Royal Academy of Arts in Londen, een verkooptentoonstelling. Stichting Artworlds wil hiermee meer mensen stimuleren om kunst te kopen en biedt kunstenaars de kans hun werk te koop aan te bieden aan een groot publiek. In de begeleidende catalogus zijn alle gekozen kunstwerken terug te vinden met foto, informatie en verkoopprijs. Deze catalogus is vanaf 11 juli voor € 9,90 te koop in de museumwinkel.

ZomerExpo 2015 is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het VSBfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 1818 en de BankGiro Loterij.