16 juni 2012 t/m 19 augustus 2012

Zomerexpo2012

Liefde

Persbeeld tentoonstelling Zomerexpo 2012

Gemeentemuseum Den Haag en Stichting ArtWorlds organiseren de ZomerExpo2012 het vervolg op de succesvolle ZomerExpo2011, de eerste landelijke beeldende kunst tentoonstelling samengesteld door open inschrijving met een onverwacht groot aantal deelnemers, een drukbezochte tentoonstelling en veel aandacht in de media.

Thema: LIEFDE
Het thema LIEFDE staat centraal bij de keuze van de jury. Romantiek, verleiding, onbereikbare liefde, maar ook jaloezie en de desastreuze gevolgen daarvan zijn altijd een onderwerp geweest in de beeldende kunst. Johannes Vermeer gaf in de zeventiende eeuw zijn liefdesboodschappen symbolisch weer; in de vorm van een rondslingerende hartenaas. Tracey Emin naaide in 1995 de namen van al haar sekspartners in een tent voor haar werk Everyone I ever slept with. Een groter verschil in de benadering van het begrip LIEFDE is haast niet mogelijk. Hoe kijkt u tegen de liefde aan? En hoe laat u dat terugkomen in uw werk?

Anoniem gekozen
De tentoonstelling zal een beeld geven van de kunstbeoefening in Nederland in de volle breedte zonder onderscheid te maken tussen de gevestigde en niet-gevestigde kunstwereld. Alleen de zeggingskracht en de kwaliteit van het werk telt. Uw naam en achtergrond worden niet vermeld tijdens de selectie.

Juryrondes
De juryrondes vonden plaats op drie plaatsen in het land: het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, De Overkan in Amsterdam en Cultuurhuis Stefanus in Utrecht. Een twaalfkoppige jury bestaande o.a. uit: curatoren, galeriehouders, cultureel ondernemers, kunsthistorici en kunstenaars, maakte tijdens deze dagen een voorselectie voor de eindtentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag

Publieksprogramma
In het kader van de ZomerExpo organiseert het Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met Stichting Art Worlds de lezingenreeks 'Uit naam van de liefde' met Ronald Giphart, Jasper Krabbé en Mark Mieras. Wat betekent liefde voor mij? Hoe inspireert de liefde? Vanuit het perspectief van een schrijver, kunstenaar en wetenschapsjournalist worden die vragen beantwoord. De lezingen vinden plaats tijdens de ZomerExpo op zondag 17 juni (Mark Mieras), zondag 15 juli (Jasper Krabbé) en zondag 19 augustus (Ronald Giphart) en zijn met dank aan Stichting Art Worlds gratis toegankelijk. Klik hier voor meer informatie

ArtWorlds beeldende kunstprijzen
De werken die in het Gemeentemuseum Den Haag worden tentoongesteld, maken kans op een stimuleringsprijs. De prijzen worden toegekend door het publiek en de drie participerende musea.

De eerste, tweede en derde prijs bedragen respectievelijk:
€ 10.000, € 7.500 en € 5.000.

AVRO KunstUur

AVRO KunstUur zal een verslag maken van de voorrondes.

Kies voor de liefde en voor de kunst!

Al meer dan 3.000 tentoonstellingsbezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriet kunstwerk! Kies voor de liefde en voor de kunst! Stemmen kan tot en met 16 augustus tot 15.00 uur.

Op vrijdag 17 augustus om 17.30 uur worden in aanwezigheid van de kunstenaars en AVRO's Kunstuur de prijzen bekend gemaakt van de winnaars van de publieksprijs en de twee museumprijzen.

Voor meer informatie bezoek http://www.zomerexpo2012.nl/
 
Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Mondriaan Stichting.