Schrijvers, koks en musici laten zich inspireren door islamitische kunst

Dit najaar zet het Kunstmuseum met de tentoonstelling Glans en Geluk - Kunst uit de Wereld van de Islam de schijnwerpers op de verbluffende ornamentiek van islamitische kunst. Literatuur en het schrift, maar ook muziek en samen eten en drinken spelen een belangrijke rol in de wereld van de islam. Het museum heeft daarom achttien schrijvers, koks en muzikanten uitgedaagd iets te creëren bij objecten uit de tentoonstelling. Het resultaat? Verhalen, gedichten, recepten en muziek die de zintuigen op scherp zetten.

 

Het is heel inspirerend om de persoonlijke en artistieke reacties van al deze mensen op onze prachtige collectie te zien. Zij onthullen de verzameling als een collectie vol geluk en laten zien welke prachtige verhalen in de kunstwerken verborgen liggen. Daarmee wordt een kant van islamitische cultuur belicht die in het publieke debat zelden aandacht krijgt: de uitbundigheid en positieve boodschap van islamitische kunst.

- Directeur Benno Tempel

De tentoonstelling Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam is te zien van 8 september 2018 t/m 3 maart 2019. Bij de tentoonstelling organiseert het museum een randprogramma in samenwerking met een diverse groep mensen en organisaties uit de stadsdelen van Den Haag en/of uit de landen van herkomst van de getoonde objecten. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van Zina Abboud, Kader Abdolah, Shadi Ajallouian, Yasmin Bağci, Hizir Cengiz, Peter Frankopan, Rodaan al Galidi, Mirjam Hoijtink, Charlotte Huygens, Laurent Khellout, Suzanne Lambooy, Luitgard Mols, Rashid Novaire, Anne van Oostrum, Kevin Patti, Asghar Seyed-Gohrab, Barbaros Tasal, Naema Tahir, Nassar en Sumai Yayha, en Nadia Zerouali.