18-10-2021

Monet – Tuinen van verbeelding wint de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs

Kunstmuseum Den Haag heeft met Monet -Tuinen van verbeelding de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs gewonnen! We zijn trots en willen iedereen die op ons heeft gestemd hartelijk bedanken. Directeur Benno Tempel: “Zeker in deze tijden van corona is het heerlijk om de waardering van het publiek te voelen. Wij zijn blij met deze prijs voor de Monet-tentoonstelling. Het bijbehorende prijzengeld is zeer welkom en zal ten goede komen aan de volgende, bijzondere tentoonstelling.”

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. Een vakjury bepaalt de 10 genomineerden, waarna het publiek wordt uitgenodigd om te stemmen. Het winnende museum krijgt een geldbedrag van € 10.000. Editie 2021 liep van augustus 2019 tot en met juli 2021. Vanwege corona is de verkiezing in 2020 vervallen. Op maandag 18 oktober is in het Drents Museum in Assen door Adriana Esmeijer, oud-directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, bekendgemaakt dat de tentoonstelling Monet – Tuinen van verbeelding met een ruime meerderheid van stemmen heeft gewonnen. De motivaties daarbij zijn talrijk, maar wat bovenal werd gewaardeerd zijn de schoonheid en het gevoel gedurende de tentoonstelling opgenomen te worden in een wereld van licht, ruimte en kleur. Ook het museumgebouw zelf, van architect Berlage, met zijn prettige daglichtsfeer, werd veelvuldig geprezen.

Kunstmuseum Den Haag dankt conservator Frouke van Dijke en restaurator Ruth Hoppe die zich met hart en ziel hebben ingezet voor Monet. Daarnaast hebben talloze andere medewerkers veel bijgedragen. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door onze tentoonstellingspartners en we zijn bijzonder dankbaar voor de financiële steun van Mondriaan Fonds, Turing Foundation en Blockbusterfonds en van particulieren, voor zowel de tentoonstelling als de bijbehorende publicatie.