12 oktober 2019 t/m 02 februari 2020

Monet

Tuinen van verbeelding

Claude Monet (1840-1926), Waterlelies, 1916-1919, olieverf op doek, 150 x 197 cm, Musée Marmottan.

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Kunstmuseum. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Kunstmuseum Den Haag. In Monet - Tuinen van verbeelding worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Kunstmuseum is het stralende middelpunt.

Publicatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een catalogus in het Nederlands en Engels, met teksten van onder meer Benno Tempel, directeur Kunstmuseum Den Haag, Frouke van Dijke, conservator Kunstmuseum Den Haag en Marianne Mathieu, directeur Musée Marmottan Monet (Uitgeverij Hannibal, Nederlandse editie €24,95,- Engelse editie €32,50,-).

Kinderkunstboek 

In de tuin van Monet van Kaatje Vermeire (Gent, 1981) is het nieuwste deel in de geliefde reeks kinderkunstboeken die Kunstmuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met uitgeverij Leopold. In veel van Vermeire’s prentenboeken nemen planten, bloemen, bomen en dieren een belangrijke plaats in. In haar nieuwste uitgave verwelkomt Monet de lezer in zijn tuin. Het boek (ISBN 9789025878221) is voor € 15,99 verkrijgbaar in de museumwinkel en boekhandels in het land. Een selectie van twintig illustraties en voorstudies is in een van de kabinetten in de tentoonstelling Monet – Tuinen van verbeelding te zien.

Audiotour

Voor wie zich uitgebreid in het verhaal van Monet willen onderdompelen is een audiotour-app gemaakt. Deze app kunt u vanaf 12 oktober gratis downloaden op uw telefoon en biedt verdere verdieping op de zaalteksten.

        

Samenwerking

Deze tentoonstelling is georganiseerd met de uitzonderlijke steun van het Musée Marmottan Monet, Parijs. Daarnaast is de tentoonstelling mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft eveneens bijgedragen aan het onderzoek naar het schilderij Blauweregen uit de collectie van Kunstmuseum Den Haag. Het Kunstmuseum is dankbaar voor de financiële steun van Mondriaan Fonds, Turing Foundation en Blockbusterfonds en van particulieren, voor zowel de tentoonstelling als de bijbehorende publicatie.

Tickets

Vanaf 1 oktober 2019 kunt u online tickets kopen voor Monet - Tuinen van verbeelding. Er zal gedurende de looptijd van deze tentoonstelling een toeslag gelden van € 3,50 voor het gehele museum. Vrienden van het museum hebben gratis entree en hoeven geen toeslag te betalen.