Museumbezoekers door de lens van Kevin Osepa


De verhalenvanger vangt verhalen van de bezoekers van Kunstmuseum Den Haag. En zo krijgen we telkens weer aangrijpende, luchtige, grappige, verdrietige, vertederende en verwarmende verhalen. Daarvan hebben we vijf inzendingen beloond met een fotoshoot in het museum door beeldend kunstenaar en fotograaf Kevin Osepa. Hun verhalen kun je onder de foto’s vinden.

In opdracht van het Kunstmuseum fotografeerde Kevin Osepa een zestal bezoekers op een bijzondere plek in het museum.

  • Hoe integreer je kunst in het leven van een kind? De vader van Miek vindt hierop een even eenvoudig als succesvol antwoord. Vanaf driejarige leeftijd neemt hij Miek regelmatig mee naar haar eigen favoriete museum en stelt zich dan volledig op haar in. Samen kijken ze naar kunst en praten over wat Miek daarin ziet. Ze spelen, fotograferen en maken dingen. Dat alles kan in het Kunstmuseum dat beschikt over: een kinderatelier, een tot de verbeelding sprekend, historisch poppenhuis, kinderkunstboeken, Doebladen en de tentoonstellingsvleugel Wonderkamers. Zo wordt het Kunstmuseum als vanzelf Mieks lievelingsmuseum.

  • “Ik werd al blij als ik één voet binnenzette. En eenmaal in de hal, die mooie kleuren, het lichte licht … Ik had er toen geen gedachten bij, laat staan woorden, maar zo klein als ik was, beleefde ik de sfeer van het gebouw als zo open en vriendelijk dat ik er blij van werd. Datzelfde gevoel ervaar ik nu nog steeds, elke keer weer.” Deze liefdesverklaring aan het adres van het Kunstmuseum komt van Ardy wier band met het museum stamt uit de jaren vijftig, waarin haar vader haar op zondagen meeneemt naar het museum en zij vaak een prentbriefkaart mag uitkiezen als souvenir.

  • Wanneer tijdens de pandemie blijkt hoe gezellig samenwonen is, besluiten Peter en Martha hun appartement een metamorfose te geven. Als liefhebbers van Berlage, Mondriaan én het Kunstmuseum kiezen zij de tegelvloer in de museumhal als inspiratiebron voor hun keukenvloer thuis. Dat dat in coronatijd nog niet meevalt, ontdekken zij al snel. Het museum gaat in lockdown, waardoor even spieken niet kan. Wanneer de klusjesman vriendelijk bedankt voor de ingewikkelde klus zijn het Peter en Martha zelf die het tegelwerk ter hand nemen om hun keukenvloer in Berlagestijl te realiseren.

  • Begin 2020 legt Paco de laatste hand aan zijn portfolio voor de toelating bij de afdeling Fashion Design van de Willem de Kooning Academie. Maanden is hij er dan mee bezig geweest. De afspraak met zijn zus om direct na de deadline het Kunstmuseum te bezoeken komt eigenlijk niet goed uit, want Paco voelt zich uitgeput. Toch komt hij zijn afspraak na en beleeft dan in zijn favoriete museumzaal met schilderijen van Picasso een intens moment. “Het leven spoelde terug in mij. De kunst verwarmde mijn ziel. En de rust bracht mij terug naar aarde. Een traan gleed langs mijn wangen op de grond.” Paco hoort later dat hij is aangenomen op de kunstacademie.

  • Iedere stap in het trappenhuis van het Kunstmuseum voert de Amerikaanse Loren terug naar haar kindertijd in een typisch Amerikaanse buitenwijk uit de jaren veertig. Het zijn exact dezelfde grijsgroene tegels als op de wanden langs de museumtrap die in haar ouderlijk huis op de vloer liggen van de zogenaamde ‘recreation room’. Voor Loren zijn er ontelbaar veel jeugdherinneringen verbonden met deze familiekamer, variërend van eindeloos spelen en af toe kibbelen, tot aan Kerstmis en het voor het eerst meemaken van rouw. Wie had ooit kunnen denken dat een Haagse museumtrap uit 1935 een Amerikaanse jeugd uit de jaren zeventig zou kunnen oproepen?

Over Kevin Osepa

Kevin Osepa (1994) werkt als beeldend kunstenaar met film en fotografie. Geboren en getogen op Curaçao is hij nu gevestigd in Nederland. Zijn werk kent veelal een persoonlijk uitgangspunt en is in conceptuele zin gericht op de collectieve Afro- Caribische identiteit in een postkoloniale wereld. Met behulp van verschillende (experimentele) technieken creëert Osepa visuele verhalen rondom thema’s als afro-spiritualiteit, seksualiteit, mannelijkheid, dekolonisatie en familie.

De verhalenvanger

De verhalenvanger vangt nog steeds verhalen van onze bezoekers. Heeft u ook een verhaal en wilt u ons hierin meenemen? Deel uw verhaal via verhalenvanger@kunstmuseum.nl of op social media via  #mijnkunstmuseum.

Verhalenvanger: Ontdek het moderne