20 oktober 2012 t/m 06 januari 2013

Bridget Riley - Sikkensprijs 2012

Bridget Riley - Sikkensprijs 2012

Bridget Riley - Blaze 4

In een van de mooiste zalen van het Berlage gebouw, de oorspronkelijke beeldenzaal van het Gemeentemuseum, wordt dit najaar een bijna twintig meter lange muurtekening vervaardigd door de Britse kunstenaar Bridget Riley (Londen, 1931).

Aanleiding is het feit dat Bridget Riley de prestigieuze Sikkens Prijs 2012 ontvangt voor de consistente manier waarop zij in de laatste vijf decennia kleur gebruikt in haar werk. De zuiverheid, subtiliteit en precisie van haar kleurgebruik hebben geleid tot een sensationeel oeuvre, waaruit een nieuwe generatie kunstenaars inspiratie haalt.

Tegelijkertijd heeft Riley aangetoond in staat te zijn een breed publiek aan te spreken met haar abstracte werk. Ze werd wereldberoemd in 1965, toen zij deelnam aan de spraakmakende tentoonstelling The Responsive Eye in het MoMA in New York. Ook was het werk van Riley te zien op de Biënnale van Venetië en twee maal op de Documenta in Kassel.

Bridget Riley - Sikkensprijs 2012 bestaat uit twee delen; haar meest recente werk wordt in de Projektenzaal samengebracht met het vroegste werk. En in de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl zal een zaal met recent werk van Riley worden ingericht om de directe relatie met Mondriaan te tonen.