07 juli 2018 t/m 16 september 2018

De Haagse School op Scheveningen

Jan Hendrik Weissenbruch, Strandgezicht, 1887, olieverf op doek, 72,8 x 102,9 cm, Gemeentemuseum Den Haag

Het vissersleven, de opkomende badcultuur en vooral ook het magistrale samenspel van licht, lucht en water. Kunstenaars als Jan Hendrik Weissenbruch, Anton Mauve en de gebroeders Maris kiezen Scheveningen als onderwerp voor hun tekeningen en schilderijen en maken de badplaats wereldberoemd. 

De Haagse School op Scheveningen is als een reis door het vissersdorp aan de vooravond van grote veranderingen. Langzaam maar zeker ontstaat in het dorp een steeds grotere verwijdering tussen de hardwerkende vissers enerzijds en de flanerende burgerij anderzijds. Dat zie je terug in de werken die de schilders van de Haagse School in Scheveningen (of ‘op’ Scheveningen, zoals de lokale bewoners zeggen) maakten. Zo schildert Jacob Maris (1837 – 1899) bijvoorbeeld de ploeterende vissers, terwijl zijn broer Willem (1844 – 1910) de ezels voor plezierritjes op het strand vastlegt. En Anton Mauve (1838 – 1888) toont zowel de botters die met behulp van paarden op het strand worden getrokken als de elegant geklede badgasten. 

Andere kunstenaars van de Haagse School specialiseren zich in de natuurpracht van de kust. Ze verbeelden de veranderende zee en de rijk geschakeerde luchten bij verschillende weersomstandigheden. Ongeacht de thematiek zetten de schilders van de Haagse School hun strand- en zeegezichten op in zilvergrijs. Het is de kleur van het Noordzeelicht dat over het spiegelende water naar land wordt getransporteerd. 

Als geen ander weten de schilders van de Haagse School de schoonheid van het samenspel van lucht, licht en water te vatten.

Bijzondere schetsboeken

Naast ruim zeventig schilderijen, tekeningen, foto’s en archiefmateriaal, is ook een bijzondere groep schetsboeken van Anton Mauve te zien. Vanwege hun kwetsbaarheid zijn de boeken in het verleden slechts spaarzaam getoond. In De Haagse School op Scheveningen worden ze, deels in gedigitaliseerde vorm, gepresenteerd. De tekeningen geven een levendig beeld van het vissersdorp van weleer.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden. Met dank aan EYE Filmmuseum voor de prachtige historische beelden.