06 oktober 2012 t/m 03 februari 2013

Fabulous Fifties Fabulous Fashion

Zwierige rock-‘n-rollmode, Parijse haute couture, rebelse jeugdkleding, petticoats, nylon overhemden: de mode van de jaren 50 spreekt tot de verbeelding! In de fifties voerden optimisme en verandering de boventoon en dat zag je in het modebeeld. Dat tintelde van plezier! De elegantie en chic van de Parijse couture bestond naast de zwierige rock-’n-rollmode van de jeugd. Fabulous Fifties – Fabulous Fashion brengt dat contrast prachtig in beeld. Je kunt schitterende haute couture van Dior, Balenciaga en Fath, droomjurken, trouwjaponnen, hoeden en maatpakken bewonderen, maar ook rebelse jeugdkleding, een Amerikaans spijkerjasje en nylon overhemden.  

‘New Look’ van Dior
Parijs had door de oorlog haar toppositie als centrum van de mode verloren aan de Verenigde Staten, maar daar kwam al snel weer verandering in. De zeer vrouwelijke ‘New Look’ van Christian Dior - met wijde rokken, petticoats en slanke tailles - domineerde vanaf 1947 de mode. De frisse Amerikaanse mode bleef echter ook populair, evenals nieuwe materialen als nylon en terlenka (polyester). Amerika stond voor welvaart, reclame en aantrekkelijke Hollywoodfilms. Filmsterren als Audrey Hepburn, Grace Kelly en Marlon Brando drukten hun stempel op de mode. 

Spijkerbroeken en bikini’s
Zowel bij vrouwen als mannen vormden hoeden een belangrijk onderdeel van de garderobe. Mannen droegen naast maatpakken inmiddels ook confectiepakken van goede snit. Haute couture hervond haar vooroorlogse elegantie. Nooit werden couturestukken met een fraaiere snit gecreëerd als in de dromerige jaren vijftig. De jeugd kleedde zich in vrolijk bedrukte jurken en rock-‘n-rollmode die het optimisme van het naoorlogse tijdperk reflecteerden, maar jongeren ontdekten ook spijkerbroeken, bikini’s, shorts en T-shirts.

Bij de tentoonstelling verschijnt een prachtige, rijk geïllustreerde catalogus, uitgegeven door Wbooks. Deze 256 pagina’s tellende catalogus kost € 20,-.