04 november 2017 t/m 18 februari 2018

Haagse Chic Steltman

100 jaar sieraden & zilver

Honderd jaar geleden opende Steltman Juwelier de deuren in Den Haag. Vanaf het begin ligt de nadruk in deze ‘Joaillerie Artistique’, oftewel kunstzinnige juwelier, op het artistieke ontwerp. Typische Steltman-juwelen hebben intrigerende, in het oog springende vormen en zijn gemaakt met een verbluffend vakmanschap. De tentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag toont artistieke sieraden van Steltman Juwelier van 1917 tot nu, waaronder enkele ontwerpen met een koninklijke historie.

De tentoonstelling bevat schitterend gesneden jade uit het interbellum, kenmerkende Steltman-sieraden met Lotusmotieven, fantasierijke en sierlijke dierfiguren uit de jaren 50, en moderne ontwerpen uit de latere periodes. Speciale aandacht is er voor het Lotus-motief, waarvan het basisontwerp tot op de dag van vandaag door Steltman Juwelier wordt voortgezet. Het is verwerkt in ringen, oorhangers, manchetknopen, broches, dasspelden en halssieraden.

De verschillende stijlen en materialen van honderd jaar vakmanschap laten zien hoe het sieraad meebewoog met de mode van de tijd, maar ook de functie die het sieraad daarin aannam. De Steltman-sieraden werden generaties lang gekoesterd, soms vermaakt, en speelden een belangrijke rol in families. Er zijn verschillende bijzondere bruiklenen uit particulier bezit getoond, die nog niet eerder te zien waren.

Aan bod komt ook zilver voor schitterend gedekte tafels of voor een fraai interieur. Tot de topstukken behoort het theeservies dat door Steltman in 1925 werd ingezonden voor de beroemde Exposition internationale des Arts décoratifs et industriels moderneste in Parijs, en waar het werd bekroond met een bronzen medaille.

Koninklijke historie

Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn de stukken met een koninklijke historie.  Al zes generaties draagt Steltman bij aan de koninklijke juwelencollectie; van verlovingsringen tot persoonlijke cadeaus en aanpassingen aan de koninklijke sieraden. Daarnaast beheert Steltman Juwelier een eigen collectie historische sieraden, waarvan enkele ooit in koninklijke handen waren. In Den Haag wordt onder andere de ring getoond die prinses Irene ontving voor haar 21e verjaardag van de Federatie Goud en Zilver, de brancheorganisatie voor juweliers. Prinses Irene ontwierp de platinaring zelf, samen met Steltman.