30 oktober 2021 t/m 13 februari 2022

William Engelen - Klinkt goed


Ruim twee jaar lang verdiepte de vanuit Berlijn opererende, Nederlandse componist-kunstenaar William Engelen zich in de rijke collectie van muziekinstrumenten van het Kunstmuseum, de kunstcollectie in het algemeen en het museumgebouw. Al deze elementen komen samen in de tentoonstelling Klinkt goed in de vorm van een ruimtelijke installatie.

De installatie bestaat uit een podium voor de muziek: een presentatie van bijna tachtig uiteenlopende muziekinstrumenten uit de museumcollectie, partituren van Engelen, filmbeelden uit het muziekdepot en – niet onbelangrijk uiteraard – de muziek zelf. Speciaal voor deze tentoonstelling schreef Engelen namelijk zeven nieuwe composities. Audio- en filmopnamen van de uitvoering van deze composities zijn een prominent onderdeel van de installatie.

Live uitvoeringen
Beleef de nieuwste muziek van William Engelen live op zondag 12 december en zondag 23 januari in het Kunstmuseum!

Speciaal voor het museum schreef William Engelen zeven nieuwe composities. Zoals veel van zijn muziekstukken zijn ook deze composities site-specific, wat inhoudt dat ze op geen enkele andere plek dan het Kunstmuseum uitvoerbaar zijn. Op zondag 12 december worden een aantal composities door Masterstudenten van Ensemble Academy Koninklijk Conservatorium Den Haag  ten gehore gebracht op verschillende locaties in het museum. Lees meer over deze live uitvoering.

Op zondag 23 januari zijn het de masterstudenten van Sonologie van het Koninklijk Conservatorium Den Haag die de compositie Verstrijken in een zeven uur durende uitvoering ten gehore brengen. Lees meer over deze live uitvoering.

Over William Engelen
Als kunstenaar-componist integreert William Engelen (1964) kunst in muziek, en muziek in kunst. Zijn werk bevat zodoende zowel akoestische als visuele elementen: het ontstaat op het snijvlak van die disciplines. Al bijna dertig jaar componeert Engelen beeld en geluid voor musea en galeries, maar ook voor plaatsen die niets met de kunst- of muziekwereld te maken hebben. In zijn composities creëert Engelen met verschillende media nieuwe, onconventionele notatievormen, zoals gevouwen notenboeken op muziekstandaards, die als autonome kunstwerken in de tentoonstelling worden gepresenteerd.

Voor Klinkt goed nam Engelen de rijke museumcollectie van muziekinstrumenten als vertrekpunt, waarmee er een spannende combinatie ontstaat tussen dit erfgoed en zijn hedendaagse muziek en kunst. Bovendien wordt de collectie door de multimediale werkwijze van Engelen in een bredere museale context geplaatst.

De tentoonstelling Klinkt goed is in samenwerking met Ensemble Academy Koninklijk Conservatorium Den Haag , Sonologie Den Haag en Slagwerk Den Haag tot stand gekomen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het Mondriaan Fonds