Zaal 43


43.1
Wit symboliseert onschuld en reinheid en is de kleur van de opperste zuiverheid. Engelen dragen witte kleren. Christelijke doopkleding is wit, en sinds de renaissance trouwen voorname bruiden in het (zilver)wit. Ook Japanse bruiden gaan gekleed in het wit, als symbool van zuiverheid.

Pas in de negentiende eeuw werd wit voor bruidsjurken meer algemeen, en niet meer alleen voor de elite. In de empiretijd was wit modieus, omdat men inspiratie haalde uit het wit van de klassieke tempels en beeldhouwwerken.

Later bleek overigens dat gebouwen en standbeelden in de oudheid veel kleurrijker waren, dan destijds gedacht. De kleur had de tijd niet overleefd, zo bleek.



43.2
Tropenkleding, bijvoorbeeld gedragen door Nederlandse mannen in voormalig Nederlands-Indië, was wit van kleur, evenals veel kinderkleding en de luchtige japonnen van Nederlandse vrouwen. 

In de twintigste eeuw werd wit, vaak in combinatie met zilver, populair als kleur voor kleding van de toekomst. Futuristische ontwerpers gebruikten graag wit.

Wit is in zowel Japan als India een kleur van rouw. In India wordt wit bijvoorbeeld door weduwen gedragen