Kunstmuseum Den Haag heeft een schatkamer van meer dan 160.000 kunstwerken. Hier werken we aan de online ontsluiting van de hoogtepunten uit deze collectie.
Deze vaas, geschilderd door Arthus Boesen (1870-1949), valt op door zijn ongebruikelijke onderwerpkeuze. We zien drie tweedekker jachtvliegtuigen hoog boven de wolken. Zó hoog dat ze het panorama bijna aan de bovenkant uitvliegen. Wat opvalt is hoe treffend Boesen het licht boven en óp de wolken heeft weergegeven. Alsof hij het met eigen ogen heeft waargenomen. Dat zou bijzonder zijn want vliegen, zeker op een dergelijke hoogte, was maar voor weinig mensen weggelegd.
De vliegtuigen, waarvan er één een Deense vlag op zijn richtingsroer heeft, lijken op De Havilland DH9’s. Aanvankelijk ontwikkeld als WOI-bommenwerpers door de Engelse fabrikant Airco, werden ze ook door de in 1918 opgerichte Deense Luchtvaartmaatschappij gebruikt (Det Danske Luftfartselkab). Twee gebeurtenissen waarbij een DH9 betrokken was, zouden Arthus Boesen tot zijn uitzonderlijke onderwerpkeuze genoopt kunnen hebben.
Allereerste verbeterde op 2 januari 1919 een Airco DH9 het wereldhoogterecord, en wel naar een duizelingwekkende 13.900 meter. En later dat jaar vond een prestigieuze luchtrace plaats van Londen naar Sydney, waarbij een DH9 de snelste was van de vliegtuigen met een enkele motor. In een tijd waarin de luchtvaart nog in de kinderschoenen stond, kostte het de piloten niet minder dan 206 dagen om de vlucht te voltooien! Of de vele media-aandacht in deze periode ook Boessen heeft geïnspireerd blijft gissen, maar de magische ervaring van vliegen boven de wolken heeft hij knap vastgelegd.