Over de restauratie

Blauweregen is een van de meest expressieve schilderijen die Claude Monet ooit maakte. Monet was zo’n tachtig jaar toen hij het schilderde in zijn tuinen in Giverny. Hij maakte in zijn leven slechts zeven schilderijen met blauweregen als onderwerp. Om ervoor te zorgen dat de volgende generaties dit bijzonder mooie doek kunnen blijven bewonderen, voert het Gemeentemuseum een uitvoerige restauratie uit. De eerste bevindingen roepen al zoveel vragen op dat verder onderzoek nodig is.

Hiervoor roept het museum met de campagne Maak Monet Mooier! de hulp in van het publiek! Doet u ook mee?

Blauweregen bevindt zich momenteel in het restauratieatelier van het museum. Restaurator Ruth Hoppe is begonnen met het verwijderen van de vernislaag. Dit is nodig om het werk op te frissen en het terug te brengen in originele staat. Monet verniste zijn late werk niet. Nu een deel van het vernis verwijderd is, krijgt het schilderij al meer kleur en diepte. Hoppe: “Bij oude meesters is dat net andersom; daar is het de vernislaag die juist extra diepte geeft.”

“Het bijzondere is dat de voorstelling hierdoor juist méér kleur én diepte krijgt. Bij oude meesters is dat net andersom; daar is het de vernislaag die extra diepte geeft.”

- Ruth Hoppe

Tijdens het verwijderen van de vernislaag komen aan één kant van het schilderij bruine en grijze plekken tevoorschijn. Waarschijnlijk zijn dit oude beschadigingen die zijn weggewerkt. Restaurator Ruth Hoppe zal de komende tijd in nauwe samenwerking met internationale experts deze plekken verder onderzoeken en proberen te verwijderen. Hoppe: “Ik ben benieuwd wat er onder vandaan komt.”

Blauweregen zal van 12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 te zien zijn in de spectaculaire tentoonstelling Monet - Tuinen van verbeelding Het museum is buitengewoon dankbaar voor de genereuze steun van de Turing Foundation, het Blockbusterfonds en het Mondriaan Fonds voor het realiseren van deze tentoonstelling.

Helpt u ons ook graag om Blauweregen te restaureren?

        

SAMEN MAKEN WE MONET MOOIER!