12 december 2020 t/m 24 mei 2021

Bas van Beek

STOKROOS KERAMIEKSTIPENDIUM

Bas van Beek, Simulacra (Hacking IKEA), 2008, steengoed, porselein, kunststof, h 48 cm, collectie IKEA museum. Foto: Leo Veger / Platform21

Bas van Beek, winnaar van het Stokroos Keramiekstipendium 2019, is een experimentele ontwerper die opereert op het snijvlak van vormgeving, architectuur, beeldende kunst en commercie. Met zijn werk bevraagt hij algemeen aanvaarde denkbeelden over design, zoals: waarom staat exclusief design gelijk aan ‘goede smaak’, of waarom zou je designklassiekers niet mogen kopiëren, aanpassen of uitbreiden? Met veel humor en scherpzinnigheid zoekt hij naar richtingen waarin bestaande productieprocessen en ontwerpen van anderen nieuwe betekenissen krijgen. Daarbij schuwt hij de controverse niet.

Zo boorde hij in 2008 een discussie aan over de waarde van Dutch Design door de vaas die Hella Jongerius voor IKEA ontwierp te combineren met een van de goedkoopste vazen uit het assortiment van het Zweedse megaconcern (Simulacra (Hacking IKEA), 2008).  Als verbindingsmateriaal paste hij verpakkingstape toe met de boodschappen ‘breekbaar’ en ‘fragile’, wat nog eens een expliciete verwijzing was naar twee andere vazen van Jongerius: de Long Neck en Groove Bottles.

In Kunstmuseum Den Haag presenteert Van Beek een overzicht van zijn werk in glas en keramiek, waaronder een nieuw koffieservies dat hij speciaal voor het museum heeft ontworpen. In de tentoonstelling is daarnaast een speciale rol weggelegd voor de twintigste-eeuwse collectie keramiek en glas van het museum, zoals het ontbijtservies van persglas ontworpen door Berlage en Piet Zwart.

Stokroos Stipendium voor Keramiek
Directe aanleiding van de tentoonstelling is de toekenning van het Stokroos Stipendium voor Keramiek aan Van Beek. Stichting Stokroos ondersteunt jaarlijks ontwerpers en kunstenaars bij het maken van nieuw werk en in de ontwikkeling van hun professionele praktijk. Om hen de kans te geven om te experimenteren en te exposeren in een museale omgeving, kent de stichting jaarlijks beurzen toe op het gebied van glas-, zilver-, beeldhouw-, en schilderkunst.

Over Bas van Beek
Bas van Beek (1974) is 
opgeleid aan de Willem De Kooning Academie in Rotterdam. Hij was het hoofd van de afdeling designLAB van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (2009-2013) en doceert momenteel aan de masteropleiding Industrieel Ontwerpen van Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.