28 september 2019 t/m 12 januari 2020

Let’s Dance!

Dansmode: van tutu tot pattas

De cast van Fame op straat in New York, met in de voorgrond Debbie Allen als Lydia Grant en Gene Anthony Ray als Leroy Johnson. © Getty Images

Let’s Dance, put on your red shoes and dance the blues: Kunstmuseum Den Haag zet dansmode in de spotlights. Van subculturen als hiphop tot klassiek ballet. Van invloedrijke kostuums uit dansfilms tot kleding om in te dansen. En van professionele kostuums – al dan niet ontworpen door bekende couturiers zoals Viktor & Rolf en Jan Taminiau – tot kleding van grote namen uit de modewereld die zich hebben laten inspireren door die betoverende danswereld.   

‘We dance for laughter, we dance for tears, we dance for madness, we dance for fears, we dance for hopes, we dance for screams, we are the dancers, we create the dreams.’

- Albert Einstein

Veel modeontwerpers zien de danswereld als grote inspiratiebron. Maria Grazia Chiuri van Dior bijvoorbeeld. En ook ontwerpers als Giambattista Valli en Tomo Koizumi gebruiken momenteel grote wolken tule in hun ontwerpen. Bovendien worden steeds vaker dansers als model gekozen. Niet zo gek, want dans gaat net als mode over beweging, vrijheid en schoonheid. Ook buiten de catwalk zie je regelmatig de invloed van dans. De charleston, de jive, discomuziek of house maken niet alleen dancing queens van ons, maar beïnvloeden ook wat we dragen. En subculturen zoals hiphop en muziekstijlen als disco of gabber hebben direct invloed (gehad) op het modebeeld. Let’s Dance! brengt de bijzondere relatie tussen mode en dans over en weer uitgebreid in beeld.  

Films en videoclips

Madonna in haar stoere dansclips, John Travolta in zijn witte discopak, rode schoentjes uit The Wizard of Oz, beenwarmers à la Flashdance, het leren jack van Michael Jackson uit Thriller of de styling van Beyoncé: dansmode spreekt tot de verbeelding en dat zie je terug op straat. Ook populaire dansen en muziekstijlen zijn vaak bepalend voor de kledingkeuze. Denk maar eens aan charlestonjurken in de jaren 20, de wijde rock-‘n-rollrokken in de fifties en de kleurrijke disco-outfits in de seventies. Meer recent zie je dat hiphop vraagt om kleding waarin je je goed kunt bewegen én waarmee je je kunt onderscheiden, en ook bij een muziekstijl als gabber en een dansstijl als vogue horen uitgesproken kledingstijlen. 

Vanaf de zeventiende eeuw

Let’s Dance! laat mode van nu en de afgelopen decennia zien, maar duikt ook verder in het verleden omdat speciale dansmode al in de zeventiende eeuw ontstond. Balletvoorstellingen deden toen qua spektakel niet onder voor de huidige modeshows tijdens de grote fashionweeks. In het begin van de twintigste eeuw was vooral het Russische balletgezelschap Ballets Russes toonaangevend met vernieuwende, kleurrijke kostuums. Zelfs Coco Chanel mocht voor dit gezelschap ontwerpen. In Nederland werkt Het Nationale Ballet samen met verschillende ontwerpers. Vooral de kostuum- en decorontwerpen van Toer van Schayk genieten internationale faam. Vanaf de jaren 50 zijn modeontwerpers steeds vaker betrokken bij kostuumontwerpen voor dansvoorstellingen met bijzondere – soms extravagante – ontwerpen als resultaat. Een must-see voor elke dans- en modeliefhebber!

Magazine

Bij de tentoonstelling is een glossy magazine verschenen met onder andere schitterende fotografie door Jasper Abels en Maarten Spruyt, een interview met Alexandra Radius en Han Ebbelaar, de beste dansfilms allertijden, iconische ontwerpen, een artikel over de Haagse danswereld en een column van Penney de Jager. 

Dansoptredens op zondagmiddag

Wie op zondagmiddag naar het museum komt, krijgt op een aantal data een bijzonder extraatje. Verschillende dansscholen en -groepen geven gedurende de looptijd van de tentoonstelling een demonstratie tussen 14 en 15 uur.