Biografie

Rondom Mondriaan

Piet Mondriaan, Compositie met gele lijnen, 1933


1872 - Pieter Cornelis Mondriaan wordt geboren in Amersfoort.

1892 - Mondriaan verhuist naar Amsterdam om na het behalen van verschillende tekenaktes zijn opleiding aan de Rijksacademie te vervolgen. Hij volgt er drie jaar lang succesvol cursussen.

1900 - Begint vooral landschappen en elementen zoals molens en boerderijen te schilderen die hij tegenkomt langs de oevers van het Gein. De menselijke figuur verdwijnt steeds verder naar de achtergrond.

1908 - Wordt lid van de Theosofische Vereniging, die van grote invloed zal zijn op ideeën over spiritualiteit. Bezoekt voor het eerst het Zeeuwse Domburg waar hij moderne kunstenaars ontmoet zoals Jan Toorop. Hij schildert hier in de zogenaamde luministische stijl in kleurrijke toetsen.

1911 - Mondriaan komt door een tentoonstelling in aanraking met Franse kubistische kunstenaars zoals Picasso en Braque. Om zich artistiek te kunnen blijven ontwikkelen, bereidt hij zich voor te verhuizen naar Parijs.

1912 - Schrijft zich in als ‘vreemdeling’ in Parijs en laat alles, inclusief zijn verloofde achter zich. Schildert in eerste instantie bomen in hoekige kubistische stijl en neigt steeds meer naar stedelijke motieven en abstractie.

1914 - Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog strandt Mondriaan tijdens een bezoek aan zijn vader in Nederland. Hij gaat door op de weg van abstractie die hij al was ingeslagen.

1915 – 1917 - Gaat werken in Laren en Blaricum. Maakt zijn eerste volledig abstracte werk (Compositie No. 3 met kleurvlakjes, 1917). Spendeert veel tijd aan dansen en muziek. Ontmoet zijn belangrijkste mecenas Sal Slijper en de kunstenaars Bart van der Leck en Theo van Doesburg.

1917 - Oprichting van kunstenaarsgroep en tijdschrift De Stijl samen met onder anderen Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Vilmos Huszár en Gerrit Rietveld.

1921 - Vertrekt voorgoed uit Nederland. Gaat werken in de zogenaamde neoplastische stijl waar hij wereldberoemd om wordt. Zijn atelier met gekleurde vlakken aan de wanden wordt een trekpleister binnen de kunstwereld.

1925 -1931 - De textuur en verfstreken zijn steeds nadrukkelijker aanwezig. Zo vangt elk vlak op een andere manier licht waardoor subtiele verschillen in kleur ontstaan.

1933 - Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag en op initiatief van kunstenares Charley Toorop wordt Compositie met Gele Lijnen aan Kunstmuseum Den Haag geschonken. Daar hangt het tijdelijk in een trappenhuis.

1938 - Moet vluchten als ‘entartete’ (zogenaamd gedegenereerde) kunstenaar vluchten uit Parijs dat door de Duitsers dreigt te worden bezet. Verblijft twee jaar in Londen. Daar ontkomt hij ternauwernood aan een bombardement.

1940 - Vertrekt naar New York waar hij met open armen wordt ontvangen door onder anderen de kunstenaar Harry Holtzman en de verzamelaar Peggy Guggenheim. Dankzij het bruisende kunstklimaat ondergaat zijn werk grote vernieuwingen. Hij vervangt de bekende ononderbroken lijnen van de afgelopen twintig jaar door gekleurde blokjes.

1944 - Mondriaan overlijdt op 1 februari in een ziekenhuis in New York. Zijn laatste werk Victory Boogie Woogie blijft onafgemaakt in zijn atelier achter.