Interbellum

De periode tussen de twee Wereldoorlogen is in heel Europa een tijd van polarisatie en economische neergang. De spanningen lopen overal op. Alleen in Nederland blijven de scherpe randjes uit. De hevige omwentelingen in 1918-19 zijn in Nederland geen fiasco. Ook de economische malaise van de jaren 1929 tot 1933 is handzaam en overzichtelijk. En tenslotte heeft de wereldcrisis en de daarmee gepaard gaande radicalisering van het volksgemoed weinig vat op het culturele leven. Dat neemt niet weg dat ook in Nederland stijlen botsen en standpunten onverzoenlijk tegenover elkaar staan. Door de politieke verzuiling van het Nederlandse culturele leven blijft alles gemoedelijk.

Een bindende figuur is Charley Toorop. Zij speelt een centrale en stimulerende rol in de Nederlandse kunstwereld. Zij verbindt uiteenlopende stromingen en disciplines door hechte vriendschappen. Ook verenigt zij in haar werk symbolisme, constructivisme, expressionisme en realisme tot een heel persoonlijke stijl. Zij is een baken in een conflicterende wereld waarin uitgesproken standpunten leiden tot een zeer divers cultureel landschap en een verscheidenheid aan persoonlijke uitdrukkingswijzen.

De collectie van het Kunstmuseum bevat sleutelwerken van Ernst Ludwig Kirchner, Wassily Kandinsky, Laszlo Moholy-Nagy, Friedrich Vordemberge, César Domela, Piet Mondriaan en Kurt Schwitters. Met Nederlandse schilders als Carel Willink, Pyke Koch, Herman Kruyder, Jan Altink, Kasper Niehaus, Erich Wichmann en Jan Wiegers. Van Charley Toorop geeft de collectie een heel volledig beeld. Beeldhouwers als Hendrik Chabot, John Rädecker, Floris Jespers en Jules Vermeire zijn met meerdere beelden vertegenwoordigd. Vormgevers als Piet Zwart, Gerd Arntz en Paul Schuitema zijn volledig in beeld te brengen. Van Jacoba van Heemskerck beheert het museum een heel complete collectie, waarin alle aspecten van deze belangrijke vertegenwoordiger van het expressionisme, haar schilderijen, tekeningen, glas-in-loodramen en houtsneden, zeer compleet in beeld gebracht worden.

Bekijk alles onder Interbellum