Kunstmuseum Den Haag heeft een schatkamer van meer dan 160.000 kunstwerken. Hier werken we aan de online ontsluiting van de hoogtepunten uit deze collectie.
Dit vroege wandbord uit 1890 van Carl Frederik Liisberg (1860-1909) toont hoe deze schilder experimenteerde met zachte contouren en het versmelten van kleuren. Het uitlopen van de geschilderde voorstelling tijdens het bakken op hoge temperatuur was in principe iets wat juist vermeden diende te worden, maar bij dit zeer sferische vroege werk lijkt het juist Liisbergs bedoeling te zijn geweest. Het bord werd weliswaar voor een lage prijs in de uitverkoop verkocht – vanwege de vervaagde voorstelling – maar het is veelzeggend dat het niet als tweederangs is aangemerkt. In dat geval zou namelijk het merkteken met de drie golven zijn doorkrast, wat niet het geval is.
Het bord kan dus als een experiment beschouwd worden. Door middel van het verlopen van de voorstelling en het versmelten van het toch al tonale kleurpalet wist Liisberg een meer dynamische én sferische voorstelling te creëren. Terwijl de kip die vlucht voor de grauwe miezerregen nog relatief scherp in beeld is gebracht, is het natte veld met korenschoven waar hij doorheen rent in de oven vervaagd tot een impressionistische indruk.