Filmserie True Colors – AkzoNobel Art Foundation in Kunstmuseum Den Haag

Kunstenaars aan het woord over hún True Colors

In de tentoonstelling True Colors zijn werken van kunstenaars te zien voor wie kleur een belangrijk onderwerp is. Zij onderzoeken de betekenis van kleur in relatie tot vorm, ruimte en licht en vieren de rijkdom van kleur in al haar facetten. Verderop in de tentoonstelling staat kleur voor ‘kleur bekennen’. Daar zoomt de tentoonstelling in op het menszijn en onze zoektocht naar identiteit. True Colors gaat daarmee ook over onze samenleving.

Bij deze tentoonstelling maken het Kunstmuseum en AkzoNobel Art Foundation een videoserie met Artist Talks waarin kunstenaars delen hoe zij zich hebben laten inspireren door diverse kleurrijke thema's als natuur, maatschappelijke vraagstukken of persoonlijke ervaringen.

De korte films bieden een blik in het hoofd van de kunstenaars, lichten toe hoe ze tot hun werk komen en hoe ze hun werk in de context van deze tentoonstelling ervaren. Als kijker bezie je de tentoonstelling misschien wel met een andere blik na het zien van deze reeks. 

True Colors in Beeld: Kunst, Kleur en Creatie

  • Beleef “True Colors” deze zomer in het Kunstmuseum! Een tentoonstelling waarin verleden en heden op een unieke manier samenkomen. Verken uiteenlopende vormen, kleuren en inzichten. De combinatie van uitgesproken gedurfde composities en intieme werken zorgen voor nieuwe verhalen en interpretaties. 
     

    Video: Gerrit Schreurs

  • Hoe breng je twee collecties samen in één tentoonstelling? In True Colors gaan de kunstwerken uit de collectie van de AkzoNobel Art Foundation een interactie aan met iconen van het Kunstmuseum. Volg hier de opbouw van de tentoonstelling.
     

    Video: Gerrit Schreurs

  • Ontmoet Tomáš Libertíny en zijn 60.000 collega’s. Eigenlijk is bijenwas wit, maar omdat bijen de hele dag in de weer zijn met stuifmeel, nectar en hars, en dit aan hun pootjes blijft kleven, krijgt het die typische, gele kleur. Tomáš besloot hiermee te experimenteren en voegde een rode kleurstof aan de bijenkorf toe. Zo komt Nefertiti’s kroon aan die mooie kleurovergang. 

    Bijschrift: Eternity (a.k.a. Nefertiti, 2019-2020) - Tomáš Libertíny, AkzoNobel Art Foundation 
     

    Video: Gerrit Schreurs

  • Kunstenaar Sam Samiee zag iets dat hem zo inspireerde dat hij meteen zijn studio indook om dit werk te maken. Sam schildert, maar is continu op zoek naar manieren om de driedimensionale wereld te verbeelden. Wat hem betreft hoeft een schilderij dus niet alleen plat te zijn. 

    Bijschrift: The Sky River & A Piece of the Sky (2015). 
     

    Video: Gerrit Schreurs

  • “It is crucial to pay close attention to our younger generations. By taking the time to understand and appreciate each individual, we can foster a more inclusive and compassionate society.” – Katinka Lampe, 2024
     
    Op dit schilderij staat Xueli, een meisje geboren met albinisme. Ze heeft geen pigment in haar huid en haar. Het schilderij toont haar unieke schoonheid én kwetsbaarheid.
    Lampe verweeft fotografie en schilderkunst en verkent thema’s als identiteit en perceptie. Verandert jouw kijk op deze thema’s na het bekijken van haar werk?
     

    Video: Gerrit Schreurs

  • Ina van Zyl groeide op in Zuid-Afrika tijdens de apartheid en veel van haar werk gaat over die thematiek. Kijk bijvoorbeeld naar dit schilderij van een stel in een tedere pose. Het is bijzonder aangrijpend om te beseffen dat het nog niet zo lang geleden wettelijk verboden was om dicht bij iemand van een andere huidskleur te komen. Nu te zien in ‘True Colors’.
     

    Video: Gerrit Schreurs

  • Het vrouw-zijn en moeder-zijn en is een belangrijk thema in het werk van Florence Di Benedetto.

    Hoe ze dat verbeeldt? Bijvoorbeeld door het geven van leven te verbeelden in een litteken (van goud), van een keizersnede.
     

    Video: Gerrit Schreurs

  • Schilder David Roth is verslaafd aan kleur en mengt zijn kleuren zelf. Hoe hij de verf vervolgens opbrengt is verrassend. Er komt geen kwast aan te pas, de schilder gaat in plaats daarvan een samenwerking aan met de natuur.
     

    Video: Gerrit Schreurs

  • Dit schilderij van Ciarán Murphy geeft je het gevoel dat je wordt bespied, door een brievenbus of via een achteruitkijkspiegel. Het werk gaat over ‘kijken’ en dat is waar het de kunstenaar om te doen is. Murphy voelt zich sterk beïnvloed door het gedachtegoed van Joseph Albers, een kunstenaar die een bijna wetenschappelijke benadering heeft van kleur en kijken. Het werk van Murphy is deze week nog te zien in True Colors – AkzoNobel Art Foundation in Kunstmuseum Den Haag, t/m aanstaande zondag 29 september.

    Beeld: Ciarán Murphy | Scleria | 2021 | olieverf op doek | Collectie AkzoNobel Art Foundation

    Video: Gerrit Schreurs