Kunstmuseum Den Haag heeft een schatkamer van meer dan 160.000 kunstwerken. Hier werken we aan de online ontsluiting van de hoogtepunten uit deze collectie.
Deelt u weleens met anderen wat u in het museum ziet, wat u raakt of verwondert? Vertelt u er soms over? Of neemt u misschien iemand mee of stuurt u iemand op pad: “Dit moet je zien!”.
Uw liefde voor kunst kunt u aan anderen doorgeven, ook aan generaties na u. Een van de manieren om dat te doen is door Kunstmuseum Den Haag in uw testament op te nemen. Met uw hulp kan iedereen zich nu en in de toekomst laten betoveren door de veelzijdige kunstcollectie en het schitterende museumgebouw van het Kunstmuseum.
Lees hieronder meer.
Kunstmuseum Den Haag kan niet zonder steun en betrokkenheid van particulieren. Dankzij de inzet van een groep kunstliefhebbers werd het Kunstmuseum in 1866 opgericht. Daardoor kunnen wij tot op de dag van vandaag genieten van de tijdloze schoonheid van het art deco-gebouw van Berlage, de toonaangevende kunstcollectie en de vele verrassende tentoonstellingen.
Ook het legaat van verzamelaar Salomon Bernard Slijper (1884-1971) heeft de kunstcollectie van het museum voorgoed veranderd. Met bijna driehonderd werken van Piet Mondriaan, waarvan zo’n tweehonderd afkomstig uit de nalatenschap van Slijper, bezit het Kunstmuseum nu de grootste collectie Mondriaans ter wereld.
Ook ú kunt een belangrijke schakel in deze lange keten zijn, bijvoorbeeld door Kunstmuseum Den Haag op te nemen in uw testament.
In een testament kunt u bepalen wat er met uw nalatenschap dient te gebeuren in geval van overlijden. Een testament kan alleen bij de notaris worden opgesteld, een testament dat u zelf opstelt, is niet geldig. Het Kunstmuseum Den Haag is over hetgeen uit nalatenschappen verkregen wordt geen erfbelasting verschuldigd. Wat u nalaat komt dus volledig ten goede aan het museum.
U kunt het Kunstmuseum Den Haag op twee manieren opnemen in uw testament:
Via uw testament kunt u nalaten, maar ook een Fonds op Naam oprichten. Ook kunt u het Kunstmuseum tot erfgenaam benoemen onder de voorwaarde dat (een deel van) uw nalatenschap wordt toegevoegd aan uw eigen Fonds op Naam.
Het Kunstmuseum Den Haag is over hetgeen uit nalatenschappen verkregen wordt (legaten, erfstellingen) geen erfbelasting (voorheen: Successierecht) verschuldigd. Het nagelaten bedrag komt daarom volledig ten goede aan het museum.
Laat u kunst na? Dan kunt u laten beoordelen of uw erfgenamen (een deel van) de erfbelasting kunnen betalen met een kunstvoorwerp. Op basis van de zogenaamde kunstregeling in de Successiewet, kan de Minister van Financiën kwijtschelding verlenen van de verschuldigde erfbelasting als een voorwerp uit de nalatenschap door de erfgenamen in eigendom wordt overgedragen aan de Staat. Niet elk voorwerp komt hiervoor in aanmerking. Het moet gaan om een kunstvoorwerp met een nationaal cultuurhistorisch of kunsthistorisch belang.
Hiertoe dient een verzoek te worden ingediend bij het Ministerie van Financiën. Bij de beslissing over het verzoek tot kwijtschelding laat het Ministerie zich adviseren door een commissie die gespecialiseerd is in de beoordeling van het belang van dergelijke kunstvoorwerpen.
Het kunstvoorwerp komt vervolgens in het bezit van de overheid, die ervoor zorgt dat het in een Nederlands museum zoals het Kunstmuseum Den Haag terecht komt. Door overdracht van het kunstvoorwerp kunnen de erfgenamen de erfbelasting (gedeeltelijk) in natura betalen. De erfbelasting wordt in dat geval kwijtgescholden met een bedrag dat maximaal 120% beloopt van de waarde van het kunstvoorwerp. Ook als u zelf kunst uit een nalatenschap krijgt, kunt u een aanvraag doen om (een deel van) de erfbelasting te betalen met een kunstvoorwerp.
Mocht u besluiten een aanvraag te willen indienen, dan kunnen wij u daarbij uiteraard behulpzaam zijn.
Kunstmuseum Den Haag gebruikt bij het verwerven dan wel verkrijgen van nalatenschappen de Code Nalaten als een leidraad.
Wilt u aanvullend informatie of vrijblijvend advies over het opnemen van Kunstmuseum Den Haag in uw testament? Dan bent u uiteraard van harte welkom voor een gesprek om samen uw wensen te bespreken.
Voor meer informatie, advies en mogelijkheden kunt u mailen of bellen met Céline ’t Hart.