Programma Stad naar het Museum

Dwars door de stad is een bus vol buurtgenoten op weg naar Kunstmuseum Den Haag. Bij aankomst wacht hen een warm welkom en een kop koffie. Normaliter is het ’s avonds stil in het museum, maar nu niet. Er klinken voetstappen, geroezemoes, muziek. De buurtgenoten volgen samen rondleidingen en workshops, kijken naar optredens. Welkom bij Stad naar het Museum van Kunstmuseum Den Haag, één van de meest succesvolle ‘bruggenbouw- projecten’ van onze stad.

Het Kunstmuseum is er voor iedereen, maar in het bijzonder voor alle inwoners van Den Haag. Het programma Stad naar het Museum bestaat sinds 2009 en richt zich op mensen uit alle delen van de stad. Hierbij wordt bijzondere aandacht geschonken aan mensen die de weg naar het museum niet altijd weten te vinden, omdat ze economische, sociaal-culturele of andersoortige drempels ervaren. Ze zijn bijvoorbeeld nieuw in de stad, voelen zich geïsoleerd of hebben minder te besteden.

Onder de noemer Stad naar het Museum bieden we buurtuitstapjes, groepsbezoeken en allerlei andere culturele activiteiten op maat aan: van kleinschalige rondleidingen en workshops tot grootschalige evenementen voor hele wijken. We doen dit altijd in samenwerking met de mensen en organisaties die er in de wijken toe doen: van bibliotheken tot betrokken buren, van buurthuizen tot winkeliers. Wilt u ons ook helpen om nóg meer mensen in Den Haag te bereiken en uit te nodigen in het museum? Sluit u bij ons aan, en wordt ambassadeur. Klik hier voor meer informatie.

‘Op stadsdeelavonden komen we met de bus naar het museum. Tijdens die ritten komen de bewoners van verzorgingshuizen echt in contact met de rest van de wijk. Ze vragen dan ook steeds: “Wanneer gaan we weer naar het museum?” We hebben een 100-jarige dame die al drie keer is meegegaan – en ze kan niet wachten tot de volgende keer. Ze vindt het zo ontzettend gezellig.’

- Nancy Bolt

De stadsdeelavonden zijn veruit het bekendste onderdeel van ons programma. Van Laak tot Escamp, van Scheveningen tot Loosduinen; elke wijk komt minstens een keer per jaar langs op een volledig gratis en verzorgd avondje uit naar het museum. Zulke stadsdeelavonden vinden gemiddeld een keer per maand plaats en trekken ongeveer 800 bezoekers per wijk. Mensen kunnen op hun gemak kunst bekijken of leren over onze collectie tijdens rondleidingen. Ze laten hun eigen creativiteit los in workshops, of drinken alleen een drankje en genieten van muziek en dans van buurtgenoten. Om de laatste drempel weg te nemen, halen onze bussen mensen samen op en brengen hen ook weer thuis. De Volkskrant schreef een mooie reportage en bekijk hieronder de documentaire die Omroep West over onze stadsdeelavonden maakte.

Met Stad naar het Museum zien we dat het ervaren van kunst het ijs kan breken en mensen met elkaar in contact brengt. Tijdens een stadsdeelavond vult het museum zich met buurtverhalen; oude herinneringen komen naar boven en nieuwe worden gemaakt. Al 100.000 stadsgenoten hebben zo hun weg naar het Kunstmuseum gevonden. Ze komen omdat het een leuk uitstapje is: met de hele buurt naar een mooie, gastvrije en leerzame plek. Dat is extra bijzonder omdat dit voor velen één van de weinige uitjes is. Kunst biedt handvatten omdat het de verbeelding aanspreekt, ontroert of verwondert. Mooi, lelijk of apart: alles kan in het museum gezegd worden.

Hoewel we op dit moment 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, willen we juist nu ook onze verbondenheid met de inwoners van Den Haag blijven versterken. Maar deze keer kunnen we de stad niet met grootschalige evenementen naar het museum toehalen. Daarom gaat het Kunstmuseum dit najaar extra de wijken in. Lees hier alles over de gratis activiteiten van (T)huis in het museum.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het programma van Stad naar het museum, of denkt u er misschien al over na om binnen uw eigen organisatie een soort gelijk programma opzetten? We denken altijd graag met u mee. Neem daarvoor geheel vrijblijvend contact op met Jolanda van Zijl.

Project Stad naar het Museum wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Mondriaan Business Club , de bedrijvenclub van Kunstmuseum Den Haag.