Project Plastics

hoe behouden we kwetsbare kunstwerken van kunststof voor de toekomst?

Het Kunstmuseum Den Haag neemt sinds april 2017 deel aan het Project Plastics. Dit project richt zich op onderzoek naar voorwerpen van kunststof in museumcollecties in Nederland. Elke collectie hedendaagse en toegepaste kunst bevat voorwerpen die geheel of gedeeltelijk van plastic zijn gemaakt. Om de samenstelling van de voorwerpen te kunnen identificeren is specialistische kennis nodig, die vaak niet aanwezig is. Het Project Plastics brengt natuurwetenschappers en tien grote musea en collectiebeheerders in Nederland bij elkaar. Met de do-it-yourself-methode die het project ontwikkelt kunnen beheerders en restauratoren straks zelf een groot deel van hun plastics-collecties identificeren, monitoren en waar nodig conserveringsmaatregelen treffen.

Soon (Inside)(Ground Zero) van Isa Genzken

Het Kunstmuseum Den Haag neemt deel aan het Project Plastics met het kunstwerk Soon (Inside)(Ground Zero) van Isa Genzken (1948), vervaardigd in 2008. Dit werk, dat bestaat uit elf plastic houders waar spiegels, gekleurd tape, spiegelfolie, foto’s, lijmresten, polymeer spuitverf en plakstickers op zijn bevestigd, is een van de casestudies van het Project Plastics.

Partners in het project

Het Project Plastics wordt gecoördineerd door de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) en het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS), een samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam Conservering & Restauratie. De tien participerende musea zijn Bonnefantenmuseum, Centraal Museum, Kunstmuseum Den Haag, Kröller-Müller Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, Schunck*, Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum. Daarnaast de RABO Kunstcollectie en de Kunstcollecties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het project loopt tot april 2019 en wordt financieel ondersteund door het Gieskes-Strijbis Fonds en het Mondriaanfonds.