24 juni 2010 t/m 14 november 2010

Andere tijden - Nieuwe werelden

Persbeeld tentoonstelling Andere tijden - Nieuwe werelden

Na het succes van de tentoonstellingen Kandinsky & Der Blaue Reiter en Haute Couture is het nu de beurt aan hoogtepunten uit de collectie om de bezoeker te verbazen, te verwonderen en de ogen te openen. De beroemde namen tuimelen over elkaar heen: Egon Schiele, Vincent van Gogh, Claude Monet, Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Paul Cézanne, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Jan en Charlie Toorop, Constant, Jan Schoonhoven, Louise Bourgeois, Francis Bacon en Marlene Dumas. Zoveel prachtige kunstwerken bij elkaar, dat is zeldzaam. Die topstukken -oude bekenden én nieuwe ontdekkingen- zijn nu samengebracht in de tentoonstelling Andere tijden – Nieuwe werelden.

Als er iets is wat de kunst kenmerkt dan is het wel dat zij een kind is van haar tijd. Andere tijden creëren nieuwe werelden. Zo is dat eeuwenlang gegaan en zo gaat dat nog steeds. In de tentoonstelling Andere tijden, nieuwe werelden toont het Gemeentemuseum louter hoogtepunten.

In iedere museumzaal wordt weer een andere wereld in beeld getoond, of dat nu gaat om het wilde expressionisme van Kandinsky, de lichte en zoete kleuren van de Blauwe regen van Monet, of de dreigende spanning van de magisch realistische schilders Carel Willink en Pyke Koch.  

De levensloop van Mondriaan kan in de tentoonstelling worden bestudeerd, van zijn figuratieve, symbolistische werk naar zijn abstracte composities met de Victory Boogie Woogie als waardevol slotstuk. Het is zelfs mogelijk een kijkje te nemen in de schetsboeken van Mondriaan, waarin hij zijn gedachten over vorm, trefzeker maar nog onvoltooid, op papier zette. Naast de top van de Nederlandse kunst is ook de internationale top te bewonderen, zo is er naast de pas aangekochte Cell XXVI van Louise Bourgeois een zestal monumentale schilderijen te zien van Francis Bacon, die de beklemmende Carrousel van Bruce Nauman omringen. In weer een andere zalen zijn de hedendaagse topkunstenaars Michael Raedecker, Daniel Richter en Marlene Dumas voor het eerst samengebracht, met werken die het Gemeentemuseum recent aankocht. 

De top van de collectie Gemeentemuseum wordt in deze tentoonstelling aangevuld met verrassende elementen, zo is er een reeks negentiende-eeuwse Japanse prenten te zien én kleurrijk drukwerk van de Groningse Ploegkunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman, die net als Paul Gauguin de wens had om naar Tahiti te gaan om daar het zinnelijke tropische leven te proeven. Bij gebrek aan middelen creëerde hij een paradijselijke wereld vanuit eigen land, onder de titel Vrouweneiland.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen, het eerste deel is te zien t/m 19 augustus en het tweede deel is te zien van 31 juli t/m 14 november.

Als onderdeel van het programma Openbaringen biedt het Gemeentemuseum bij deze tentoonstelling lezingen, workshops en rondleidingen aan. Bekijk hier het aanbod.