25 april 2015 t/m 08 november 2015

Dieren Rijk

Kamelen, kwartels, libellen, apen, roggen: het is een kleine greep uit de verrassende hoeveelheid dieren die te zien is tijdens de tentoonstelling Dieren Rijk.  Een zoektocht door de rijke collectie kunstnijverheid, mode en beeldhouwkunst resulteerde in een variëteit aan soorten, afkomstig uit verschillende windstreken. Samen vertellen ze nieuwe verhalen, over inspiratie door de eeuwen heen en invloeden tussen oost en west, over imitatie en over (her)gebruik van technieken.

Inspiratiebron voor kunstenaars
Het thema dieren is geliefd binnen de toegepaste kunst en kent een grote symboliek, zowel in de oosterse als de westerse cultuur. Zo heeft de draak een beschermende en gelukbrengende betekenis. Deze wordt dan ook vaak afgebeeld op Aziatische keramiek en textiel. De uil was, als symbool voor wijsheid, zeer populair onder Nederlandse kunstnijveraars aan het begin van de twintigste eeuw. De symbolische waarde was echter niet de enige reden waarom het dierenrijk door de geschiedenis heen veelvuldig een inspiratiebron vormde voor kunstenaars en ontwerpers. Vanwege de vele verschijningsvormen en kleuren zijn objecten met dieren bij heel veel mensen geliefd. En voor kunstenaars is het tekenen naar de natuur een onderdeel van hun opleiding.

Beeld, vaas, wieg of jurk
De tentoonstelling laat dieren zien in allerlei verschijningsvormen. In de vorm van een beeld of weergegeven op een vaas, wieg of jurk bijvoorbeeld. Vaak dienen de dieren als vlakversiering, zoals vlinders en libellen die in al hun kleurenpracht verschijnen op porselein en glas. Maar er zijn ook veel driedimensionale vormen in de functie van oor, knop of handvat. Zo dienen twee griffioenen als handvaten bij een vaas van aardewerkfabriek Amstelhoek, heeft de steel van een glas uit de 17e eeuw de vorm van een slang en kreeg de knop van een dekselvaas van Leon Senf (Porceleyne Fles) de vorm van een kameel.

Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert doorlopend selecties uit de rijke collectie. Dieren Rijk biedt bezoekers een bijzondere dwarsdoorsnede van de collectie kunstnijverheid, mode en beeldhouwkunst.