26 februari 2016 t/m 29 mei 2016

Jan Toorop

Jan Toorop (1858-1928) behoort met Van Gogh en Mondriaan tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode rond 1900. Ze oriënteerden zich op de nieuwste, internationale ontwikkelingen in de beeldende kunst en wisten op hun beurt andere kunstenaars te inspireren. Zo was Toorop bijvoorbeeld een grote inspiratiebron voor Gustav Klimt.

Het werk van Toorop is geliefd bij een groot publiek en wordt vaak geassocieerd met art nouveau, vooral vanwege zijn bekende lithografie ter promotie van Delftsche slaolie. Deze litho was zelfs zo bekend dat art nouveau in ons land ook wel slaoliestijl wordt genoemd. Dat zijn oeuvre veel meer stijlen omvat is minder bekend. Hij werkte ook neoimpressionistisch en symbolistisch en was een van de vernieuwende krachten binnen de schilderkunst. Hij leek die stijlen voortdurend af te wisselen, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat er wel degelijk een duidelijke lijn in zijn ontwikkeling zit. Hij reageerde op zijn omgeving en paste ook bestaand werk regelmatig aan. Daarmee was hij een zeer vooruitstrevende kunstenaar.

Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de fascinatie van gastconservator Gerard van Wezel. Hij doet al ruim veertig jaar onderzoek naar Toorops werk. Het Gemeentemuseum schetst aan de hand van zo’n 150 werken, waaronder vele topstukken, Toorops veelzijdigheid. Maak kennis met het leven en werk van deze meester!

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Fonds 21, VSBfonds, Stichting Gifted Art, K.F. Hein Fonds, De Gijselaar-Hintzenfonds, Hizkia van Kralingen en Gravin van Bylandt Stichting.