Universum Max Beckmann

Duik in het universum van Max Beckmann

Heldere kleuren, dikke zwarte lijnen, vreemde figuren, bijzondere ruimtes… De schilderijen van Max Beckmann (1884 – 1950) moet je gezien hebben. Beckmann is een van de meest originele schilders van de moderne West-Europese kunst. In Kunstmuseum Den Haag zijn ruim vijftig van zijn topstukken, afkomstig uit de hele wereld, samengebracht. Conservator Thijs de Raedt neemt je in een aantal video’s mee langs diverse werken.  

Max Beckmann in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Video reeks

  • De vroegste werken van Max Beckmann zijn nog vrij traditioneel, maar scherpe hoeken, opvallende formaten en beklemmende kaders worden steeds belangrijker. Door de ruimte in zijn schilderijen te manipuleren, onderzoekt hij mogelijkheden om meerdere betekenissen aan zijn werk te geven. Ruimtes zijn steeds krap, vervreemdend, shots en scheef. In zijn schilderijen zijn onze natuurwetten niet geldig. 
     

  • Max Beckmann maakte veel zelfportretten. In de tentoonstelling zijn er verschillende te zien, waaronder een dubbelportret samen met zijn tweede vrouw Matilda, bijgenaamd Quappi. Hij schilderde het werk tijdens hun verblijf in Amsterdam. Conservator Thijs de Raedt zoomt in op dit werk dat deel uitmaakt van de collectie van Stedelijk Museum Schiedam.    
     

  • Bij het topstuk Toneelspelers kom je ogen te kort. Beckmann heeft in dit drieluik werkelijk elke centimeter benut en trekt alle registers open als het gaat om ruimtelijkheid. Ook door het grote formaat voel je je bijna onderdeel van dit tafereel op een groot podium waarop van alles gebeurt. Wat leest die persoon daar links, waarom bekijkt de vrouw rechts zichzelf in de spiegel, wie is die koning?  
     

  • In 1928 bezoekt Max Beckmann samen met zijn vrouw Mathilde von Kaulbach een reis naar Scheveningen, op steenworp afstand van waar nu Kunstmuseum Den Haag is gevestigd. Max en Mathilde houden van het strand, maar niet alleen voor de ontspanning. Voor de schilder is de zee ook een symbool van eeuwigheid: de onmetelijke diepte van de zee en de oneindigheid van de horizon zijn tekens van onbegrensde ruimte. Het universum dat op ons drukt, waartoe wij mensen ons moeten verhouden.
     

  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkt Max Beckmann als verpleger aan het front in België. Die periode in de loopgraven verandert zijn leven. En zijn werk. Je ziet dat zijn stijl in de jaren erna enorm verandert.
     

  • In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw groeit Max Beckmann uit tot een van de belangrijkste moderne schilders in Duitsland. Dat verandert als in 1933 de nationaalsocialisten aan de macht komen. Zijn werk wordt ‘entartet’ verklaard. Tot 1937 blijft hij in Berlijn wonen, maar dan vlucht hij naar Amsterdam. Een groot deel van zijn oeuvre schildert hij in ons land. 
     

  • Max Beckmann is gek op het nachtleven, cinema, muziek, toneel en varieté. Dat zie je ook terug in zijn werk. Zo schilderde hij bijvoorbeeld een trapezeartiest vanuit een weergaloos perspectief. Thijs de Raedt laat je zien hoe dit samenhangt met de films die in die tijd te zien waren.

    Video beschikbaar vanaf 19 mei